Index Vakbarát Hírportál

Nyolcmillió forintnak megfelelő rubelért kelt el a fotó a Vlagyimir Putyin képe alatt merengő rohamrendőrről

2021. február 8., hétfő 22:41

Mintegy kétmillió rubelért, azaz csaknem nyolcmillió forintért kelt el egy rendőrőrsön készült fotó, amely a bebörtönzött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust támogató tüntetések szimbólumává vált – írja a Szabad Európa. A Dmitrij Markov fotós által készített fényképen egy símaszkos rohamrendőr látható védőfelszerelésben, amint egy íróasztalnál ülve néz maga elé, Vlagyimir Putyin orosz elnök képével a háttérben.

A képet egy Jekatyerina nevű nő vásárolta meg egy online aukción. A fotós azt mondta, hogy a pénzt a tüntetők jogait védő két szervezetnek, az OVD-Informnak és a Tüntetés Védelmezőinek adja majd.

Dmitrij Markovot február 2-án, több száz Navalnij-párti tüntetővel együtt tartóztatták le és vitték egy moszkvai rendőrőrsre, ekkor készítette a képet okostelefonja segítségével. Mindez aznap történt, amikor Alekszej Navalnijra büntetőtáborban végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki a moszkvai bíróság. 

A fotós a Szabad Európának úgy nyilatkozott, fényképe jól illusztrálja a jelenlegi állapotokat Moszkvában.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rohamrendőr előtt ült két fiatal. Olyan 25 év körüliek, míg a rendőr nyilvánvalóan közel járt az 50-hez. És ő az, aki szégyelli magát, fél megmutatni az arcát, bár zárt és meleg térben van, nem veszi le a símaszkját

 – ecsetelte. A képet ezután azonnal közzé is tette a közösségi médiában, így az hamar visszajutott az érintettekhez is.

40 perccel később látom, hogy a zsaruk egymásnak mutogatják a telefonjaikat és nevetnek, a tüntetők is ezt teszik, aztán engem kezdenek nézni... A rohamrendőr ezután mérgesen berontott és kereste azt a pontot, ahonnan lefényképezték. Aztán rájött, hogy én voltam az. ’Te, sunyi! Ez nagyon rossz’ – kiabálta és sértődötten elvonult, már majdnem sírt

 – mondta Markov.

Alekszej Navalnijt két év nyolc hónap büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a moszkvai bíróság, miután hazatért németországi lábadozásából, ahová azután került, hogy feltehetően az orosz titkosszolgálat mérgezéses merényletet hajtott végre ellene. Azóta számos demonstrációt tartottak az ellenzéki politikus védelmében.

Rovatok