Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek egy százéves férfi ellen, aki egy németországi koncentrációs tábor egykori őre volt

2021. február 8., hétfő 20:46

A német ügyészség hétfőn vádat emelt a sachsenhauseni koncentrációs tábor egyik egykori őre ellen, a 100 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 1942 és 1945 között 3518 ember meggyilkolásában működött közre – írta az MTI.

Az NDR közszolgálati televízió szerint a Brandenburgban élő férfi a vádirat alapján „lényegi és szándékos” hozzájárulást nyújtott a gyilkosságokhoz a koncentrációs táborban, ahol összesen mintegy százezer embert öltek meg a nácik.

Az 1936-ban létrehozott sachsenhauseni láger hírhedt volt az elgázosításokkal kapcsolatos korai kísérletekről, amelyek később alapul szolgáltak milliók lemészárlásához a gázkamrákban. Az utóbbi időben több, mára már idős személy ellen indult eljárás Németországban a rémtettek kapcsán.

Tavaly a 93 éves Bruno D.-t ítélték el 5230 rendbeli gyilkosságban való közreműködés vádjával. A férfi a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként szolgált a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett koncentrációs táborban.

A múlt héten pedig a mai Lengyelország területén működtetett Sztutowo (Stutthof) tábor egykori titkárnője, a 95 éves Irmgard F. ellen indult eljárás, akit több mint tízezer rendbeli gyilkosság társtettességével, illetve további esetekben gyilkossági kísérlet társtettességével vádolnak.

Rovatok