Index Vakbarát Hírportál

Cikinek találták moszkvai útját, le akarják mondatni az EU-s főképviselőt

2021. február 9., kedd 15:07 | aznap frissítve

„Megalázó″ volt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének moszkvai útja. Legalábbis így értékelte Riho Terras észt európai parlamenti képviselő, meglátását pedig 81 képviselőtársa osztja. 

Terras a Twitterre is kirakta azt a levelét, melyben lemondásra szólította fel Borrellt, illetve ha nem teszi meg, felszólította Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy rúgja ki Borrellt. 

A – Terras szerint 81 képviselő szignóját viselő – levélben feleslegesnek nevezték a két nappal Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítélése után tett látogatást, amely – mint írták – rendkívül romboló hatással van az Európai Unió megítélésére. A levél aláírói között szerepel Vincze Lóránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője is.

A Borrell lemondását követelő képviselők úgy vélik :

A FŐKÉPVISELŐ TÉVES MEGÍTÉLÉSEN ÉS ÖNKÉNYES DÖNTÉSEN ALAPULÓ MOSZKVAI LÁTOGATÁSA, ILLETVE AZ, HOGY NEM VOLT KÉPES KIÁLLNI AZ UNIÓ ÉRTÉKEI ÉS ÉRDEKEI MELLET, SÚLYOSAN KÁROSÍTOTTA AZ EU MEGÍTÉLÉSÉT ÉS AZ UNIÓS KÜLÜGYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI SZOLGÁLAT MÉLTÓSÁGÁT.

Belesétált az oroszok csapdájába

Azt róják fel a főképviselőnek, hogy nem volt képes megvédeni az EU-t Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bírálatai ellen, aki az állította, hogy az unió vezetőit megtévesztették, arrogánsan vádolják Oroszországot Navalnij megmérgezésének ügyében. Borrell ráadásul hamisan tájékoztatta orosz kollégáját arról, hogy nincs szó uniós szinten Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséről a Navalnij elleni orosz büntető intézkedések kapcsán – írta az MTI. A politico.eu ki is emelte, hogy Borrell félmosollyal, kellemetlenül álldogált Lavrov mellett, aki az utolsó szó jogán azzal zárta közös sajtótájékoztatójukat, hogy 

„AZ EU MEGBÍZHATATLAN PARTNER". 

Az EP-képviselők továbbá azt sérelmezik: Borrell nem tett említést a kelet-ukrajnai helyzetről sem, ugyanakkor beszélt az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina európai alkalmazásáról annak ellenére, hogy az oltóanyag fejlesztői még nem fordultak az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) a vakcina hivatalos uniós forgalomba hozatali engedélyének megadása iránt.

A politico.eu úgy értékelte Borrell látogatását, mint aki belesétált az oroszok csapdájába. Kiemelte még, hogy a főképviselő állítólag a Lavrovval folytatott találkozó közben értesült arról, hogy Oroszország EU-s diplomatákat utasított ki; direkt olyan kérdést tett fel neki a Szputnyik orosz hírügynökség Kubáról, amivel Borrell bírálatokkal illette az Egyesült Államokat; és képtelen volt érdemben reagálni Lavrov „támadásaira”. Az EP-képviselők szerint az uniós diplomaták kiutasításának hallatán a főképviselőnek határozott jelzést kellett volna küldeni Moszkvának azzal, hogy megszakítja látogatását. 

„Úgy véljük, hogy az Európai Bizottság elnökének cselekednie kell, ha Borrell nem mond le magától” – tették hozzá.

Az Európai Bizottság a péntek óta egyre erősödő bírálatokra reagálva hétfőn védelmébe vette Borrellt, és úgy ítélte meg, hogy helyes lépés volt a moszkvai látogatás.

A főképviselő azért leszűrte a tanulságot

Borrell a moszkvai látogatásáról tartott keddi EP-vitán, szinte a lemondását követelő képviselőknek tett engesztelő gesztusként kijelentette: 

Oroszország nem felel meg azoknak az elvárakozásoknak, hogy modern demokráciává válik, ehelyett komoly csalódottság és bizalomvesztés tapasztalható az EU és Moszkva között.

Szerinte Moszkva nem is törekszik a konstruktív párbeszéd folytatásáról az unióval, különösképpen a szabadságjogok és az emberi jogok tekintetében. 

Az orosz kormány a tekintélyelvűség aggasztó útján halad, a civil társadalom tere szűkül, a szólásszabadság csökken, látszólag nincs lehetőség a demokratikus alternatívákra. 

Az Európai Unió kereszteződéshez érkezett az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat illetően. A most meghozni kívánt uniós döntések fogják meghatározni az Oroszországgal ápolt kapcsolatokat, a döntések között akár szankciók kivetése is szerepelhet –  közölte.

Rovatok