Index Vakbarát Hírportál

153 és 190 centiméter közötti? - irány az űr!

2021. február 9., kedd 18:33 | aznap frissítve

Március 31-től kezdve ismét űrhajósok toborozásába kezd az Európai Űrügynökség (ESA) – írja a CNN

Az ügynökség legutóbb tizenegy évvel ezelőtt toborzott űrhajósokat, így nem túlzás kijelenteni, hogy nem mindennapi lehetőség nyílik meg ismét. 

Ahhoz, hogy messzebbre jussunk, mint valaha, szélesebb körben kell toboroznunk, mint eddig

– nyilatkozta Jan Wörner, az ESA igazgatója.

Hozzátette: A következő években – nemzetközi partnereikkel karöltve – az űrkutatás és űrutazás minden területén fejlődni szeretnének, 

A közleményben külön hangsúlyozták, hogy nők jelentkezését is várják, mivel az ügynökség szeretne előrelépést tenni a genderdiverzitás terén. 

David Parker, az ESA felfedezésért felelős igazgatója elmondta: az űrügynökség a társadalom minden szegmenséből várja a jelentkezőket, származásra, korra, társadalmi háttérre és nemre való tekintet nélkül.

Hozzátette: a fogyatékossággal élők részére egy külön projektet indítanak,

amelynek során azt fogják megvizsgálni, hogy a „paraasztronautákat" miként tudnák bevonni a munkába. 

Űrhajósnak jelentkezni március 31 és május 28 közt lehet majd. Annak ellenére, hogy az űrügynökség igyekszik tágítani a horizontot, néhány feltétele azért továbbra is akad a jelentkezésnek:

Ezenfelül az sem árt – bár nem előfeltétel – ha a jelentkezőknek van legalább három évnyi, az űrkutatáshoz kapcsolódó szakmai tapasztalatuk, valamint ha 27 és 37 év közé esik a koruk.

Tavaly októberben az Európai Űrügynökség együttműködési szerződést írt alá a NASA-val arról, hogy az Artemisz-program keretében közösen hoznak létre egy űrbázist a Föld és a Hold között. 

Rovatok