Index Vakbarát Hírportál

Portugáliában karantén lesz március idusáig

2021. február 9., kedd 21:25

Portugáliában feltehetően március közepéig fenn kell tartani a karantént, hogy elviselhető szintre csökkenjen a koronavírus-fertőzöttek és az intenzív osztályon ápolt betegek száma – mondta Maria Temido egészségügyi miniszter. A karantén január közepétől él a dél-európai országban.

A lisszaboni kormány által meghallgatott járványügyi szakértők úgy becsülik, hogy március idusáig a kétheti új fertőzések száma 100 ezer lakosonként hatvanra csökkenhet a jelenlegi 1200-ról, az intenzív osztályokon ápoltaké pedig a több mint 860-ról mintegy kettőszázra.

Január 28-án több mint 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak a mintegy 10,4 milliós lélekszámú Ibériai-félszigeti államban, ami szomorú rekordot jelentett. Az utóbbi 24 órában 2600 új fertőzöttet diagnosztizáltak – írta a távirati iroda az AFP nyomán.

Csak az elmúlt napon 203 beteg lelte halálát a fertőzésben illetve a szövődményeiben.

A koronavírus eddig több mint 14 ezer beteg életét követelte Portugáliában, a halálesetek több mint a fele 2021-hez kötődik. November közepén elrendelték a második országos karantént, egy héttel később az iskolákat is bezárták. Az egészségügyi korlátozások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában. Az új koronavírus-mutációk terjedésének megakadályozása végett Spanyolország és Portugália március elsejéig kiterjesztette a szárazföldi határ ellenőrzését.

Rovatok