Index Vakbarát Hírportál

Több ezer euróval támogatják a bécsi cégek az e-teherkerékpár vásárlását

2021. február 10., szerda 12:40 | aznap frissítve

Nem véletlen, hogy az osztrák főváros a legélhetőbb város díját birtokolja, hiszen a település vezetői Bécs környezetvédelmi fejlődésére is nagy hangsúlyt fektetnek – derül ki a város külképviseleti irodájának közleményéből.

Bécs hosszú távú célja, hogy 2030-ra szén-dioxid-mentes legyen a városon belüli áruszállítás.

Ennek elősegítéséhez tavaly februárban támogatási pályázatot írt ki a település cégek és vállalkozások számára elektromos teherkerékpárok és utánfutók beszerzésére. 

A pályázóknak vállalniuk kell, hogy csak zöldáramot használnak a kerékpár feltöltéséhez.

Egyszerűbb parkolás, pénz- és időmegtakarítás, átállás a környezetbarát közlekedésre, amit már amúgy is régóta terveztek – ezeket az indokokat jelölték meg fő motivációként az e-teherkerékpár beszerzésére azok a cégek és vállalkozások, amelyek Bécs támogatásával vásároltak ilyen járművet az elmúlt egy év során.

Arról is beszámol a közlemény, hogy a bécsi kis- és középvállalkozások, illetve egyszemélyes vállalkozások 2020. február 1-je óta támogatást igényelhetnek e-teherbringák beszerzéséhez. Azért támogatják az áruszállításnak ezt a módját, mert meglátásuk szerint így egyszerűbb a parkolás, ami pénz- és időmegtakarításhoz vezet, illetve környezetbarát.

A városvezetés elmondja, hogy 

a lehetőséggel eddig száznegyvenöt bécsi cég élt, és összesen százhatvan elektromos teherbiciklit, illetve utánfutót vásároltak. További száz vállalkozás pedig már regisztrált és dolgozik a beszerzés előkészítésén.

A közleményben tudatják, azt is, hogy egy elektromos teherbringával évente 0,67 tonna szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet, ami 160 e-cargobike-kal és tíz évvel számolva már körülbelül ezer tonnát jelent. 

A támogatás mértéke a negyven és száz kilogramm közötti teherbírású e-teherbringák esetében maximum kétezer ezer euró, ami nem lehet több a beszerzési ár ötven százalékánál. 

Rovatok