Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb vadkárt jelentettek tavaly Hargitában

2021. február 10., szerda 16:58

Sokkal kevesebb vadkárt jelentettek be 2020-ban Hargita megyében, mint egy évvel korábban − közölte a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője. Domokos László elmondta: 

2020-ban 248 esetben jelentettek be a hivatalnál vadállatok által okozott károkat, míg egy évvel korábban 398 esetet jegyeztek.

A szakember szerint a legtöbb bejelentés (223) a medvék által okozott károkra vonatkozott, 17 esetben szarvasok vagy vaddisznók, hét esetben farkasok, egy alkalommal pedig hódok okoztak károkat − számolt be az MTI.

A bejelentett esetek többségében (191) háziállatokat, többnyire marhákat, lovakat, szamarakat, juhokat, kecskéket vagy tyúkokat pusztítottak el a medvék. Arra is volt példa, hogy méhkaptárok, gyümölcsfák vagy a krumpli- és kukoricatermés esett a vadállatok áldozatául. A hódok a villanyvezetékben tettek kárt, amikor kidöntöttek egy fát a Kászon-patak völgyében. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a hivatali elődei számára a vadkárok megtérítése a kifizetési lista végén szerepelt, és ezen változtatni kíván.

Rovatok