Index Vakbarát Hírportál

Németország egyik tartományában feloldják a kijárási tilalmat

2021. február 10., szerda 08:25

Németország egyik tartományában, Baden–Württembergben felfüggesztik az éjszakai kijárási tilalmat egy bírósági ítélet miatt – írja az Euronews.

A döntést az eredményezte, hogy a helyi bírósági ítélete szerint a járványhelyzet december óta – amikor a tilalmat bevezették – jelentős mértékben javult.

Akkor még százezer főre 163 beteg jutott, ezzel szemben mostanra ez a szám 76-ra csökkent.

A Mannheimben ülésező bíróság határozata szerint ezáltal már nem indokolt a kijárási korlátozás fenntartása. A tartományi kormányzatnak azon érvelését is elutasították, miszerint a kijárási korlátozás feloldása miatt ismét növekedésnek indulhat majd a fertőzöttek száma, szerintük ugyanis ez egyelőre nem bizonyítható. 

Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a járvány által súlyosan érintett önkormányzatoknak saját hatáskörükben továbbra is lehetőségük lesz kijárási tilalmat bevezetni, ha szükségesnek látják. 

A tartományi kormányzat elfogadta a döntést, és hozzájárult ahhoz, hogy 

A kijárási tilamat Baden–Württembergben felfüggeszék.

Ugyanakkor közleményükben jelezték azt, hogy „minden bizonnyal” a kijárási korlátozás bevezetésének is köszönhető az, hogy a tartományban jobban alakult a járványhelyzet, mint máshol. 

Baden–Württemberg egyébként Németország egyik olyan tartománya, ahol a leginkább kedvező a járványhelyzet. Az ország többi részében nem ilyen előnyösek a számok, és emiatt kérdéses, hogy február 14-én enyhítések jöhetnek-e, ahogy azt előzetesen sokan várják.

A híresztelések szerint a lazítást Angela Merkel kancellár továbbra is ellenzi, és ő ezekkel szemben inkább újabb szigorításokat szorgalmazna. 

„Semmit nem nyerhetünk azzal, ha idő előtt oldjuk fel a részleges korlátozásokat” – nyilatkozta egy pártértekezleten kedden az AFP értesülései szerint, hozzátéve: ha így járnak el, akkor ismét lehet számítani a fertőzöttek számának gyors emelkedésére. 

Rovatok