Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok figyelmeztetik az Európai Uniót, hogy viszonozni fogják a szankciókat

2021. február 11., csütörtök 21:31

Moszkva óvja az Európai Uniót újabb szankciók bevezetésétől, amelyeket elkerülhetetlen és arányos válasz fog követni

– jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Abszolút megengedhetetlen az emberi jogokat, a demokratikus elvekre való hivatkozást a geopolitikai eszközrendszer részeként alkalmazni – mondta.

Marija Zaharova arra reagált, hogy a Bloomberg hírügynökség európai forrásokra hivatkozó jelentése szerint az EU-ban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyével összefüggésben.

Közölte, hogy az uniós büntetőintézkedések bevezetése különösen cinikusnak fog tűnni, azzal összevetve, hogy „Brüsszel totálisan semmibe veszi" az orosz ajkú lakosság és tömegtájékoztatási eszközök jogainak megsértését a balti államokban, és azt, hogy Európában milyen „kegyetlenül" fojtják el a tiltakozó megmozdulásokat. Globális aspektusban ez az önkény megerősödéséhez és a nemzetközi jog eróziójához vezet a nemzetközi kapcsolatokban – hangoztatta Marija Zaharova.

Ismételten megerősítjük elvi álláspontunkat az ENSZ Biztonsági Tanácsát megkerülő egyoldalú korlátozó intézkedések jogtalansága mellett – tette hozzá, és az egyenrangú, konstruktív párbeszédhez való visszatérésre szólította fel az uniót.

Marija Zaharova szerint a nyugati államok nagyszabású oroszellenes kampányt indítottak Oroszország belpolitikai helyzetének destabilizálására. Figyelmeztetett, hogy Moszkva elejét fogja venni a belügyekbe való beavatkozást célzó kísérleteknek. Hangsúlyozta, hogy az Oroszországból a múlt héten a nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel címén kiutasított német, lengyel és svéd diplomata tökéletesen tisztában volt azzal, hogy megsérti az orosz törvényeket.

Marija Zaharova a belügyekbe való beavatkozás témakörével kapcsolatban kitért arra, hogy az amerikai külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki a magyar Klubrádió frekvenciájának megvonása miatt. Emlékeztetett rá, hogy múlt heti moszkvai sajtótájékoztatóján Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a lett jogrend kompetenciájába utalta azt a kérdést, hogy a balti államban őrizetbe vették a Szputnyik orosz hírügynökség kilenc munkatársát. A szóvivő azt kérdezte, hogy a rádió ügyében miért nem a magyar törvények a mértékadók, és emlékeztetett rá, hogy az amerikai diplomácia nemrégiben üdvözölte, hogy az ukrán elnök lekapcsoltatott három tévécsatornát.

Marija Zaharova  az oroszellenes hisztéria megnyilvánulásának nevezte, hogy Lettországban 16 orosz tévécsatornát tiltottak be. A lépést a másként gondolkodás elleni információs fellépésnek, valamint az orosz nyelv és kultúra üldözésének minősítette.

A szóvivő felszólította Németországot, hogy ne próbáljon meg viszályt szítani Oroszország és Fehéroroszország között. Mint mondta, Moszkva figyelmét nem kerülte el, hogy német hivatalos személyek „az Oroszországhoz fűződő viszonnyal összefüggésben" folytatnak tárgyalásokat a fehérorosz ellenzék képviselőivel.

Hangsúlyozta, Moszkva a regionális biztonság elleni fenyegetésnek tekinti, hogy Norvégiába, a közös határ közelébe amerikai bombázókat vezényelnek.

Rovatok