Index Vakbarát Hírportál

Teljesen új repülőtéri szabályok jönnek a koronavírus miatt az Európai Unióban

2021. február 11., csütörtök 14:33

Az Európai Parlament meghosszabbította egyes iratok, engedélyek, és rendszeres ellenőrzésekről és képzésekről szóló tanúsítványok érvényességét a közlekedési ágazatban a koronavírus-járvány idejére – írja az MTI. 

Átalakították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat, hogy ne közlekedjenek üresen vagy kevés utassal repülőjáratok.

AZ ELFOGADOTT ÚJ SZABÁLYOK ÉRTELMÉBEN A 2020. SZEPTEMBER 1. ÉS 2021. JÚNIUS 30. KÖZÖTT LEJÁRÓ DOKUMENTUMOK MÉG TOVÁBBI TÍZ HÓNAPIG ÉRVÉNYBEN MARADNAK.

A tagállamok döntése, hogy ki kívánnak-e maradni e szabály hatálya alól, a kimaradóknak azonban az egységes piac működésének biztosítása érdekében el kell fogadniuk a más tagállamok által meghosszabbított iratokat.

A képviselők átalakították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat azért, hogy a légitársaságok számára egyértelművé tegyék a fel- és leszállási idősávok jövőbeli felhasználásának módját.

A repülőtereknek be kell tartaniuk a menetrendet, biztosítaniuk kell, hogy a megadott idősávokban történjen a fel- és leszállás. A résidő-felhasználási szabályok csütörtöki felülvizsgálatának értelmében a 2021-es nyári és téli szezonban a légitársaságoknak a járvány előtt előírt 80 százalék helyett a résidők legalább 50 százalékát ki kell használniuk ahhoz, hogy a fel- és leszállási idősávjaikat a következő szezonra is megtarthassák.

(Borítókép: Getty Images Hungary. Fotó: Michael Ciaglo)

Rovatok