Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden telefonon tárgyalt a kínai elnökkel

2021. február 11., csütörtök 08:19

Mindössze néhány órával az után, hogy Joe Biden bejelentette az amerikai hadsereg Kína-stratégiájának felülvizsgálatát, helyi idő szerint szerda este megválasztása óta először beszélt telefonon Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akinek felvetette aggályait bizonyos emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban is.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden szóvá tette Kína kemény hongkongi fellépését, az emberi jogok súlyos megsértését a muszlim ujgur kisebbséggel szemben, valamint az egyre asszertívebbé váló térségbeli, például Tajvan elleni akciókat. Leszögezte:

Az Egyesült Államok szeretné megőrizni a szabad és nyitott indiai és csendes-óceáni térséget.

Az amerikai elnök továbbá Peking „kényszerítő és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait” is kifogásolta.

A felek egyeztettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemről és más, közös kihívásokról, a globális egészségbiztonság, a klímaváltozás, a tömegpusztító fegyverek terjedésének kérdéseiről is. Biden kiemelte: kész az együttműködésre a közös érdekek mentén, amennyiben az előnnyel jár az amerikaiak számára.

A kínai elnök rögzítette, hogy a konfrontáció katasztrófa lenne mindkét oldal számára, az együttműködés az egyetlen választás, a vitákat konstruktívan kell rendezni, ezért újra létre kellene hozni a párbeszédet és az egymás megértését lehetővé tevő mechanizmusokat – jelentette a Hszinhua állami hírügynökség.

Hszi emellett reményét fejezte ki Bidennek, hogy Washington körültekintően fog eljárni a kínai szuverenitást érintő kérdésekkel, egyebek között Tajvannal, Hongkonggal és Hszincsianggal kapcsolatban.

Hszi Csin-ping utoljára tavaly márciusban beszélt az akkori amerikai elnökkel, Donald Trumppal. Az előző esztendőben több évtizedes mélypontra romlott a két ország közötti kapcsolat minősége, számos különböző területen kiéleződött a konfliktus Washington és Peking között.

Rovatok