Index Vakbarát Hírportál

Az AstraZeneca helyett más vakcinát választana Dél-Afrika

2021. február 11., csütörtök 10:00

Dél-Afrika fontolóra veszi a koronavírus elleni Oxford-AstraZeneca vakcina cseréjét vagy értékesítését – jelentette ki a dél-afrikai egészségügyi miniszter.

Az ország mintegy másfél millió ilyen típusú oltóanyaggal rendelkezik, ennek ellenére az ezzel való oltakozást valószínűleg felfüggesztik, miután egy tanulmány azt mutatta ki, hogy a vakcinának „minimális” hatása van a fiatalok esetében a koronavírus dél-afrikai mutánsa ellen. Most úgy tűnik, hogy a Johnson & Johnson oltóanyagát használnák helyette – írja a BBC.

Már most van néhány ország, amely azt kéri, hogy adjuk el nekik

 – közölte az AstraZeneca vakcinájáról Zweli Mkhize dél-afrikai egészségügyi miniszter.

A WHO szakértői azonban később azt nyilatkozták, hogy még a koronavírus dél-afrikai mutációjával fertőzött országoknak is használniuk kellene a brit cég oltóanyagát. Zweli Mkhize ezt az állásfoglalást még nem kommentálta.

A Johnson & Johnson vakcináját még nem engedélyezték Dél-Afrikában. Arról is folynak még a tárgyalások, mekkora szállítmányt és milyen összegért vásárolna belőle az ország. Az eddig megrendelt kilencmillió adag közül az első várhatóan a jövő héten érkezik meg.

A Pfizer oltóanyagából már ugyancsak lefoglalt egy nagyobb szállítmányt Dél-Afrika. Emellett tárgyalnak a Szputnyik V, a Sinovac és a Moderna beszerzéséről is.

Dél-Afrikában jelenleg majdnem másfél millió koronavírus-fertőzöttet és csaknem 47 ezer halottat tartanak nyilván, messze többet, mint bárhol máshol a kontinensen.

Rovatok