Index Vakbarát Hírportál

Saját állampolgárait sem engedi haza Franciaország

2021. február 11., csütörtök 08:16

Éles tiltakozást váltott ki Franciaországban az a január 31. óta érvényben lévő járványügyi rendelkezés, amely az Európai Unión kívülről gyakorlatilag saját állampolgárainak is megtiltja az országba való belépést, hacsak nincs arra valamilyen „nyomós ok” – írja a France24.

Ilyen „nyomós oknak” számít például egy szerettük halála, egészségügyi vészhelyzet vagy valamilyen jogi idézés. A szabályozás ellenzői arra panaszkodnak, hogy az uniós lakhellyel nem rendelkező francia állampolgárokat ezáltal másodrendűként kezelik, mivel az uniós lakhellyel rendelkező állampolgárok egyébként hazatérhetnek, amennyiben hétnapos karanténidőszakuk alatt elvégeztetik a szükséges PCR-teszteket.

A koronavírus-járványhelyzet első hulláma alatt Franciaország élen járt a külföldön tartózkodó állampolgárok hazaszállításáért tett erőfeszítéseket tekintve, a második hullám alatt azonban drasztikusan változtatott ezen a hozzáállásán. 

A rendelkezés ellen petíciót is indítottak, amelyet mostanáig több mint 17 ezren írtak alá.

Mások panaszt nyújtottak be a francia Államtanácshoz, Franciaország legfelsőbb közigazgatási bíróságához. Egy ügyvéd, Pierre Ciric szerint a törvény aláássa a francia állampolgárok „abszolút és elidegeníthetetlen hazatérési jogát”. Az ügyben március elején várható döntés.

Rovatok