Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmus gyanúja miatt vettek őrizetbe embereket Németországban és Dániában

2021. február 11., csütörtök 19:49

Őrizetbe vettek Dániában tizenhárom, Németországban pedig egy embert merénylet előkészítésének gyanújával – közölte csütörtökön a dán biztonsági és hírszerző ügynökség (PET).

Heten közülük már előzetes letartóztatásban vannak fegyverbirtoklás és annak vádjával, hogy alapanyagot szereztek be robbanószerkezetek előállításához, hogy merényleteket kövessenek el vagy együttműködjenek terrorista indítékkal – áll a PET közleményében.

A Sjaelland szigetén szombat és hétfő között tartott műveletben a PET és a dán rendőrség vett részt.

Az esettel kapcsolatban német médiumok beszámoltak három, szíriai származású, egy 33, egy 36 és egy 40 éves testvér őrizetbe vételéről a művelet keretében. A Der Spiegel című hetilap digitális kiadása szerint a hatóságok különböző vegyi anyagokat foglaltak le tőlük, amelyeket a hatóságok feltételezései szerint robbanószerkezetek előállításához akartak felhasználni. Egyiküknek sikerült öt kilogramm alumíniumporhoz és öt kilogramm kénhez jutnia Lengyelországban.

A német nyomozás forrásai szerint az említett gyanúsítottak hozzátartozói korábban felhívták a biztonsági erők figyelmét rokonaik szélsőségesen iszlamista nézeteire.

A PET közlése szerint „jól és hatékonyan” tudott együttműködni a német hatóságokkal. A PET jelezte, hogy a németországi őrizetbe vételnek köze van a dániai művelethez.

A dán hatóságok közölték, hogy pénteken sajtótájékoztatót terveznek tartani az üggyel kapcsolatban – írja az MTI.

Rovatok