Index Vakbarát Hírportál

Bidennel bezárulhat a guantánamói fogolytábor

2021. február 12., péntek 18:36

Vizsgálni kezdte a Biden-adminisztráció a hírhedt guantánamói fogolytábor bezárásának lehetőségét. A cél Barack Obama korábbi elnök egyik szimbolikus ígéretének beteljesítése.

A Reuters exkluzív, fehér házi tanácsadóktól származó értesülése szerint Joe Biden az elkövetkező hetekben vagy hónapokban kezdeményezheti a Kubában lévő, az ott folytatott brutális kínzásokról és indokolatlan fogva tartásokról is elhíresült börtön bezárását, akár elnöki rendelet útján.

Barack Obama volt amerikai elnök 2009-ben ígéretet tett arra, hogy bezáratja a vitatott törvényességű börtöntábort, kísérletet is tett rá, megkezdődött több fogoly áttelepítése, de a washingtoni kongresszus végül megkerülhetetlen akadályokat görgetett szándékai elé.

Tovább nehezítheti Biden dolgát az ügyben, hogy Donald Trump 2018-ban elrendelte a börtöntábor fenntartását, sőt, indokolt esetben, további elítéltekkel való „feltöltését".

Az MTI jelentése szerint Emily Horne, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője közölte: a testület jelenleg felméri azt a helyzetet, amelyet az előző vezetés hagyott hátra. A tanács szorosan együttműködik a védelmi, a külügyi és az igazságügyi tárcával, illetve a kongresszussal is annak érdekében, hogy előrelépés történhessen a guantánamói börtöntábor bezárása felé. Ezzel ugyanakkor erős utalást tett arra, hogy a kezdeményezés még nagyon korai fázisban van.

Az új adminisztráció kezdeményezése ellenére a jogi és politikai akadályok miatt várhatóan nem lehet egyhamar bezárni a Kuba szigetén működtetett amerikai haditámaszpont börtöntáborát. 

A tábor létesítését még George W. Bush, egykori republikánus elnök rendelte el az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások után azzal a céllal, hogy amerikai területen és jogvédelmen kívül ott vallathassák a feltételezett terroristákat.

Működésének csúcspontján a börtönnek mintegy 800 foglya volt, jóllehet, ez a szám folyamatosan apadt, 532 rabot még George W. Bush elnöksége idején szállítottak el, az Obama-elnökség nyolc éve alatt pedig 200 fővel csökkent a rabok száma. Magyarország is befogadott egy palesztin származású egykori fogvatartottat, még 2009-ben. A döntést még Bajnai Gordon miniszterelnök hozta meg szeptemberben, decemberben pedig már meg is érkezett. 

Az őrizeteseket bírósági ítélet nélkül, terrorizmus vádja miatt tartották fogva, de vannak vagy voltak olyan foglyok is, akik ellen még vádat sem emeltek. A börtönnek jelenleg 40 lakója van.

Rovatok