Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás büntetést emleget a néppárti szabályzatmódosítás láttán

2021. február 12., péntek 20:48

Elkészült az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója működési szabályzatmódosításának tervezete, amely egyszerűbbé tenné egy képviselő, de akár egy egész delegáció kizárását vagy felfüggesztését is. 

A Magyar Nemzet a birtokába került szövegtervezet alapján az írta, hogy a „jócskán átdolgozott eljárási szabályzattal a Fideszt akarják megregulázni″, méghozzá a „kollektív bűnösség elve″ szerint. A lap úgy fogalmaz: a módosítást specifikusan a Fidesz jogainak csorbítására hozták.

Ezt pedig Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője, a magyar néppárti képviselőcsoport vezetője sem hagyta szó nélkül.

A Néppárt frakciójának Alapszabályát így akarják néppárti büntető törvénykönyvvé átalakítani. Az előterjesztők hangsúlyozzák, hogy ez nem a Fidesz ellen irányul. Atyaég, hogy nézne ki a javaslat, ha a Fidesz ellen irányulna?

– írta Facebook-posztjában. 

 De miről is van szó? 

A Magyar Nemzet írása szerint a módosítás lehetőséget nyújtana arra:

A lap emlékeztet, hogy a Fidesz 2019. óta felfüggesztett tagja az EPP-nek, de az európai parlamenti frakcióban teljes jogú munkát folytat.

A delegáció felfüggesztése esetén viszont

Az EUrologus pedig korábban arról írt, hogy a néppárti frakció tervei között szerepel az is, hogy a jövőben ne jelentsen automatikus frakciótagságot, ha egy párt néppárti színekben szerez EP-s mandátumokat. 

A frakcióvezetés tagadja, hogy minden jel ellenére az új szabályokat a Fideszre szabták volna. 

Nem újdonság azonban az, hogy az Európai Néppárt meg akarja szorongatni a Fideszt, és előkészíteni az esetleges kizárását. Januárban ennek jogi lehetőségeit kezdte vizsgálni, aminek érdekében egy munkacsoportot is, melybe bekerült Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője. Karas volt az, aki harminckilenc társával december elején kezdeményezte levélben az Európai Néppárt frakcióvezetésénél Deutsch Tamás kizárását.

Az ügy előzménye, hogy a fideszes képviselő a Gestapo és az ÁVO gondolkodásához hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető azon nyilatkozatát, miszerint akinek nincs takargatnivalója, annak nincs is félnivalója a jogállamisági mechanizmustól.

Deutsch Tamás több levelet, illetve közleményt is írt, és bocsánatot kért vitatott megjegyzésével kapcsolatban. A néppárti képviselők csaknem 96 százaléka így is megszavazta azt, hogy a kizárás helyett felfüggesszék a jogosultságait

Rovatok