Index Vakbarát Hírportál

Fehéroroszország: újabb vádakat zúdítottak ellenzéki politikusokra

2021. február 12., péntek 20:43

Akár tizenkét évi börtönre is ítélhetik Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezetőt, Viktar Babarika elnökjelölt-aspiráns volt kampányfőnökét, valamint Makszim Znakot, az ellenzéki Koordinációs Tanács másik elnökségi tagját az ellenük emelt új vádak alapján, közölte a vádlottak ügyvédje, valamint egy jogvédő szervezet. A két ellenzékit a vitatott tisztaságú elnökválasztás eredménye elleni tömeges tiltakozások során vették őrizetbe. 

Megvádolták őket most már szélsőséges szervezet alapításával és vezetésével, valamint a hatalom megragadására irányuló kísérlettel is.

Marija Kalesznyikava Szvjatlana Cihanouszkajával és Veranika Cepkalával együtt vállvetve küzdött a volt szovjet köztársaságot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka ellen az elnökválasztáson. A választás után részt vettek a tömegtüntetések szervezésében. A Koordinációs Tanácsot a békés hatalomátadás céljából hozták létre. Kalesznyikavát szeptemberben rabolta el Minszkben a KGB fehérorosz titkosszolgálat, megpróbálták kitoloncolni Ukrajnába, de ellenállt, mire őrizetbe vették. Előzetes letartóztatását januárban március 8-ig meghosszabbították, írta az MTI a Reuters nyomán. 

Az elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt szemfényvesztésnek nevezte a február 11-12-én több mint 2000 résztvevővel tartott VI. Fehérorosz Össznépi Gyűlést, amelyen Fehéroroszország 2021-2025 közötti társadalmi-gazdasági programjának főbb pontjait vitatták meg.

Rovatok