Index Vakbarát Hírportál

Nem volt lelkipásztor, elmaradt a kivégzés

2021. február 12., péntek 20:19

Elhalasztottak egy kivégzést Alabamában, mert az elítélt ragaszkodott ahhoz, hogy jelen legyen a személyes lelkipásztora – adta hírül az AP amerikai hírügynökség. 

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság helyt adott Willie Smith követelésének, amely egyben utolsó kívánsága is volt. Az elítélt azért ragaszkodott saját lelkipásztorának jelenlétéhez, hogy „megkönnyebbítse távozását az élők világából a holtak birodalmába″.

A most 51 éves Smith-t azért ítélték halálos injekció általi halálra, mert 30 éve meggyilkolt egy 22 éves nőt 80 dollárért.

A bíróság utasította a börtönt, hogy engedje jelen lenni a lelkészt, de Alabamában az a szabály, hogy a börtön személyzetén kívüliek nem vehetnek részt kivégzésen biztonsági megfontolásból.

Alabamában jó ideig alkalmazott az állam börtönkáplánt, hogy – igény esetén – együtt imádkozzon a kivégző kamrában az elítélttel. A gyakorlattal azután hagyott fel az állam, hogy egy muszlim halálra ítélt imámot kért kivégzéséhez. Csakhogy nem volt az alabamai börtönöknek állományban börtönimámjuk, így az a döntés született, hogy a börtön személyzetén kívül nem lehet jelen más kivégzésnél – írja a távirati iroda. 

Nem ez az első ilyen eset. Texasban például 2019-ben azért függesztettek fel el egy kivégzést, mert az elítélt azt kifogásolta: nem engedték buddhista lelki tanácsadóját a vesztőhelyre. 

Rovatok