Index Vakbarát Hírportál

Roham indult az olasz sípályákért

2021. február 12., péntek 19:01

Az észak-olaszországi tartományok február 15-től megnyitják a sípályákat – közölte az egészségügyi minisztérium pénteken az MTI szerint.

Majdnem egy év után Lombardia és Piemont hétfőtől újraindítja a síturizmust.

A bejelentésre foglalási dömping indult el a farsangi időszakra, mivel akkor az oktatásban is szünetet tartanak.

A sípályákon is érvényben maradnak a távolság tartására vonatkozó szabályozások. Ennek keretében korlátozzák a naponta eladható síliftjegyek számát, és a síliftek legfeljebb ötvenszázalékos kihasználtsággal működhetnek.

Olaszország-szerte roham érte a napközben nyitva tartó éttermeket is a vasárnapra eső Valentin-nap miatt.

Méghozzá olyannyira, hogy Rómában sehol sincs már üres asztal.

A helyi vendéglátó-szövetség közlése szerint több tízmillió euró bevételt várnak annak ellenére, hogy a járványintézkedések miatt egyharmadára csökkent az asztalszám, és a rendkívüli hideg miatt a teraszokat sem tudják megnyitni.

Az egészségügyi minisztérium pénteken közölt adatai szerint ugyanakkor a karácsonyi ünnepek alatti országos zárlat pozitív hatása véget ért.

A járvány terjedési erejét mutató reprodukciós ráta ismét megközelítette az egyes értéket, hét tartományban túl is lépte ezt a veszélyességi küszöböt.

Hétfőtől Umbria és Bolzano térsége továbbra is lezárt, vörös színű térség marad, és karantén alá helyezik az abruzzói Pescara és Chieti városát. Liguria, Abruzzo, Trento és Toscana pedig a közepesen veszélyes övezetbe kerül át, narancssárga színű zónába, ami azt jelenti, hogy a vendéglátás ismét csak elvitelre dolgozhat, és újból bezárják a múzeumokat. 

Az ország többi része alacsonyan veszélyes térségnek számít, ahol napközben nyitva tart a vendéglátás, és el lehet hagyni a városok, települések területét. 

A Közegészségügyi Hivatal (ISS) azt is bejelentette, hogy az utóbbi két hétben azonosított betegek egyötödénél a vírus úgynevezett nagy-britanniai mutációját mutatták ki.

A péntek esti adatok szerint december vége óta 2,8 millió személyt oltottak be, közöttük 1,2 millióan mindkét dózist megkapták. A beoltott egészségügyi dolgozók száma megközelíti a kétmilliót, több mint 312 ezer idős embert vakcináztak az idősotthonokban, és további több mint 54 ezer nyolcvan év felettit.

Rovatok