Index Vakbarát Hírportál

Újabb kínai vakcina hódít

2021. február 12., péntek 20:51

Pakisztán sürgősségi használatra engedélyezte a CanSino Biologics kínai gyógyszergyár koronavírus elleni védőoltását.

A kínai Sinopharm, a brit-svéd AstraZeneca/Oxford és az orosz Szputnyik V után a CanSinoBio oltóanyaga a negyedik, amelyet eddig a 220 millió lakosú dél-ázsiai országban engedélyeztek.

Pakisztán, amely nagyban függ a Covax kezdeményezéstől, magáncégek számára is engedélyezte védőoltások behozatalát. A Covax a kis- és közepes jövedelmű országokat támogatja a védőoltások beszerzésében, írta az MTI. 

Mexikó után Pakisztán a második ország, ahol a CanSinoBio vakcinája mostantól felhasználható. Mexikó 8 millió adagot rendelt belőle, Pakisztán pedig az egészségügy-miniszter szerint várhatóan „több tízmillió” adagot kap. 

A CanSinoBio a múlt héten jelentette be a több ország, így Pakisztán, részvételével végzett tesztelés ideiglenes eredményeit, amely szerint a vakcina 65 százalékban hatékony a tünetes megbetegedés megakadályozásában és 91 százalékban a súlyos fertőzések megelőzésében.

Pakisztánban a járvány kezdete óta több mint 550 ezer fertőzöttet jelentettek, és több mint 12 ezren haltak bele a Covid-19 betegségbe.

Rovatok