Index Vakbarát Hírportál

Washington nem tágít: vírusadatokat követel Kínától

2021. február 13., szombat 19:37 | aznap frissítve

A Fehér Ház felszólította Kínát, hogy tegyen elérhetővé adatokat a koronavírus-járvány kezdeti időszakából. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója közleményében hangsúlyozta, hogy a jelentésnek független módon kell elkészülnie, a kínai kormány nem hajthat végre rajta módosításokat. Sullivan úgy fogalmazott:

Mélységes aggodalmaink vannak amiatt, ahogyan a COVID-19-vizsgálat első eredményeit bemutatták, és kérdéseink vannak azzal kapcsolatban, hogy jutottak ezekre a megállapításokra.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) négyhetes vizsgálódása Kínában nem talált bizonyítékot arra, hogy 2019 decembere előtt jelen lett volna a vírus Vuhanban. A jelentés szerint a Covid-19 valószínűleg állati közvetítéssel jutott át emberre, és felettébb valószínűtlen, hogy laboratóriumból szabadult volna el, írta a távirati iroda az AFP hírügynökségre hivatkozva.   

Ugyanakkor a WHO vizsgálatát Kínában vezető Peter Ben Embarek is csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Kínában nem kaptak meg valamennyi szükséges adatot. Felszólította Pekinget: adjon át adatokat, hogy feltárhassák a vírus eredetét.

Rovatok