Index Vakbarát Hírportál

Fontos fordulóponthoz érkezett a Trump elleni vádeljárás

2021. február 13., szombat 19:39 | aznap frissítve

Megkezdődtek a Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárás záróbeszédei az amerikai szenátusban, várhatóan még ma szavaznak arról, hogy elítélik-e a volt elnököt a Capitolium január 6-i ostroma miatt. 

Volt egy pillanat azonban, amikor úgy tűnt, sose lesz vége a tárgyalásnak. 

A szenátus ugyanis 55-45 arányban (öt republikánus voksolt a demokratákkal) megszavazta: szemtanúkat idéz be.

Az amerikai sajtóban hirtelennek minősített változás lényege az, hogy a demokraták Jaime Herrera Beutler republikánus képviselőnő beidézését kérték, mert állításuk szerint olyan bizonyítékkal szolgálhat szemtanúként, ami megerősíti Trump közvetlen felelősségét a Capitolium január 6-i ostromában. 

Beutler azt állítja: törvényhozás épülete megrohamozásának idején Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi frakcióvezetője telefonon beszélt Trumppal, arra kérve az exelnököt, hogy állítsa le támogatóinak a zavargást. Erre Trump pedig csak annyit mondott:

Hát, Kevin, úgy tűnik, ezeket az embereket sokkal jobban felháborította az elnökválasztás, mint téged. 

Egy szó mint száz

A vád azt akarja bizonyítani, hogy Trump az ostrom előtti Állítsuk meg a lopást nevet viselő gyűlésén felbuzdította híveit a támadásra. Magát az alkotmányos vádat is lázadás szítása címén emelték a volt elnök ellen. A demokraták a zavargásról készült videófelvételekkel igyekeztek bizonyítani Trump felelősségét, a felvételeken több zavargó azt skandálta: az elnök „utasítását hajtják végre″, és „harcoljunk Trumpért".

A kulcsszó, mely elhangzott a volt elnök szájából,  a „fight″ , azaz harcolni/küzdeni. 

Pénteken azonban Trump védőügyvédjei a vád saját fegyverével indított ellenoffenzívát. Továbbvéve korábbi érvelésüket, miszerint a Trump politikai beszédében elhangzottakat védi a szólásszabadságról rendelkező első alkotmánykiegészítés, azt is állították, hogy Trump az úgynevezett cancel culture áldozata. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha valaki nemtetsző kijelentést tesz, annak a közösségi médiában, de más platformokon történő elnémítását követelik. 

A Politico írása szerint a védelem trolltámadást indított a demokraták ellen. Pénteken maguk is videók sorát játszotta le a tárgyalóteremben.

Ez egy szó, amit gyakran használnak – fogalmazott David Schoen, az exelnök egyik ügyvédje, megerősítve a védelemnek azt az érvelését, hogy a fight szóval nem bizonyítható, hogy Trump fizikális erőszakra buzdította híveit. Pláne annak fényében nem, hogy a zavargók közül már többen előre eltervezték az ostromot, nem kellett hozzá Trump utasítása. 

Állítólag Trump kifejezetten elégedett volt ügyvédjei pénteki teljesítményével, és – a Politico szerint – lényegében több órányi televíziós reklámot sikerült közzétenni a tárgyaláson, melyben ugyanannyira szólt Trump védelméről mint a demokraták támadásáról.

Mi jön most? 

A vádat és a védelmet is meglepte a szavazás Beutler beidézéséről, és nem is volt egészen világos, hogy csak a republikánus képviselőnő jelenne meg szemtanúként, vagy ezzel megnyílt volna a lehetőség szemtanúk hadának beidézéséhez, amivel a védelem a végtelenségig el tudná húzni a tárgyalást.

Jason Miller, Trump tanácsadója már meg is jelent egy 300 főt számláló listával, hogy ha demokraták szemtanúkat akarnak, akkor ők is nekiállnak az idézésnek. Lényegében még egy trollcsapást bevittek a demokratáknak. 

Az sem mellékes, hogy külön szavazást kell tartani az adott szemtanúk beidézésének jóváhagyásáról, amivel aztán tényleg beláthatatlan időre elnyúlt volna a tárgyalás, pedig a szenátusnak lenne mi mással foglalkoznia, például Joe Biden elnöknek a több ezer milliárd dolláros a járvány okozta károk helyreállítását célzó gazdaságélénkítő csomagjával. 

A demokratáknak így kétszer is meggondolták, hogy beidézzék-e Beutlert. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a képviselőnő vonatkozó közleményét felveszik a tárgyalás jegyzőkönyvébe, és nem idéznek be senkit, nem húzzák tovább a dolgot. 

Jamie Raskin demokrata impeachment-menedzser meg is kezdte záróbeszédét. Szerinte a vád cáfolhatatlan bizonyítékokat mutatott be arról, hogy Trump idézte elő az ostromot. Eközben a demokraták kapják az ívet, mert megszavazták a szemtanúk beidézését, de aztán a védelem reakciója láttán visszakoztak – írja a Guardian

Rovatok