Index Vakbarát Hírportál

WHO-elnök: A koronavírus laboratóriumban is készülhetett

2021. február 13., szombat 13:28

A WHO koronavírus eredetét vizsgáló kutatócsapatának egy tagja azt állítja, hogy Kína kérésük ellenére sem szolgáltatott nekik adatokat az első koronavírusos esetekről – írja a Reuters.

A kutatók 174 olyan fertőzöttről kértek ki adatokat a hatóságoktól, akik a járvány legkorábbi szakaszában, 2019 decemberében fertőződtek meg koronavírussal Vuhanban. 

A kínai hatóságok azonban megtagadták ezeknek az adatoknak az átadását, és a delegáció tagjai csak egy összefoglalót kaptak ezekről. 

Legalábbis ezt állítja Dominic Dwyer kutató, a Vuhanba látogató WHO-csapat ausztrál tagja. Dwyer azt is elmondta, hogy ezen adatok révén azt is megtudhatták volna, hogy milyen kérdéseket tettek fel a pácienseknek, mit válaszoltak a kérdésekre, illetve hogy a válaszokat miként elemezték ki az egészségügyi hatóságok.

Mindez pedig a járvány kitörésének elemzése szempontjából lett volna hasznos információ.

Dominic Dwyer arra is kitért, hogy azért is akarták volna ezeket az adatokat megvizsgálni, mert ezeknek az embereknek csak körülbelül a fele járt annak a vuhani piacnak a közelében, amelyet korábban a járvány kiindulópontjaként emlegettek. 

A tudós elmondta: ő maga is csak találgatni tud a tekintetben, hogy a kínaiak miért nem adták át nekik ezeket az adatokat. 

Nem jutott nyugvópontra még az a vita sem, hogy nem egy laborból szabadult-e el a vírus. Az Egészségügyi Világszervezet elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz friss nyilatkozata szerint – amelyet az Euronews idézett – nem vetette el teljesen azt, hogy a vírus mesterséges környezetből szabadulhatott ki.

Érkezett néhány kérdés azzal kapcsolatban, hogy kizártunk-e egyes hipotéziseket. Beszéltem a csapat néhány tagjával, és meg szeretném erősíteni, hogy egyelőre minden hipotézist fenntartunk, és ezek további vizsgálatára van szükség

– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz néhány nappal az után, hogy a szervezet egy másik munkatársa azt mondta, rendkívül kicsi az esélye annak, hogy a vuhani laborból szabadult volna ki a koronavírus.

Rovatok