Index Vakbarát Hírportál

Találtak három fertőzöttet, ezért lezártak egy egész várost

2021. február 14., vasárnap 16:13

Lezárták Új-Zéland legnagyobb városát azt követően, hogy találtak három új koronavírus-fertőzöttet a településen – írja a BBC.

A kormányzati döntés értelmében Auckland város három napra karantén alá került, a lakosokat pedig arra kérték, hogy 

maradjanak otthon.

Az 1,7 millió lakosú városban így csak azok hagyhatják el otthonukat, akik dolgozni vagy bevásárolni mennek. Az intézkedés értelmében az iskolákat és azokat az üzleteket, amelyek nem „létfontosságú" árukat adnak el, bezárják.

Az ország többi részén ugyan nem vezettek be korlátozásokat, ugyanakkor arra kérték az embereket, hogy igyekezzenek tartani egymástól a távolságot, illetve ha meg tudják oldani, akkor online vásároljanak, dolgozzanak vagy tanuljanak. 

Jacinda Ardern miniszterelnök a lépést úgy kommentálta, hogy „keményen és korán” cselekedtek annak érdekében, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését. Hozzátette: a három nap alatt meg lehet majd vizsgálni azt, hogy  a fertőzöttek átadták-e másnak is a vírust, valamint ennek fényében el lehet majd dönteni, hogy szükség van-e további korlátozások bevezetésére. 

A három fertőzött egyébként egy háztartásban él,

ugyanis két szülőről és a lányukról van szó.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy ők miként kaphatták el a fertőzést, bár némi gyanúra adhat okot az a tényező, hogy a szülői párból az édesanya egy légitársaság étkezdéjében dolgozik. 

Új-Zéland egyébként a járványkezelés szempontjából az egyik legsikeresebb ország a világon.

Tavaly nyáron több mint száz napig egy fertőzöttet sem találtak a szigetországban.

Ehhez az is hozzájárult, hogy az ország a saját állampolgárait kivéve szinte mindenki számára megszüntette az országba való belépés lehetőségét.

A járvány kezdete óta Új-Zélandon összesen 2300 fertőzést regisztráltak, és 25 ember hunyt el a betegségben. 

Rovatok