Index Vakbarát Hírportál

Erdogan szerint terrorszervezetet támogat az Egyesült Államok

2021. február 15., hétfő 17:12

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatja a Törökországban és Irakban tevékeny, nemzetközileg terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), amelynek fegyveresei elraboltak és megöltek tucatnyi török állampolgárt Észak-Irakban – írja az MTI.

Erdogan az északkelet-törökországi Rize városában, a kormánypárt tartományi kongresszusán felszólalva kijelentette, hogy Washington a PKK mellett annak észak-szíriai szárnyát, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciát is támogatja, amelyet Ankara ugyancsak terrorszervezetnek tekint, és amellyel szemben a török hadsereg az utóbbi években több offenzívát is folytatott. Ezzel ellentétben az Egyesült Államok az YPG-t tartotta a leghatékonyabb szövetségesének Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni harcban.

A török államfő arra figyelmeztette Washingtont, hogyha fenntartja a NATO-szövetséget, őszintén kell viselkednie, és nem pártolhatja a terroristákat. Erdogan leszögezte: az egyes országok vagy együttműködnek Törökországgal a terrorizmussal szemben, vagy „e véreskezű terrorszervezet bűnrészeseiként” a nemzetközi szinten fognak megfizetni.

A török külügyminisztérium később bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét, David Satterfieldet, hogy "a legerőteljesebb módon" kifejezze válaszát az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatára. Ebben úgy fogalmaztak:

Ha igazak a hírek, hogy a török állampolgárok a PKK terrorszervezet keze által haltak meg, a legerőteljesebb módon elítéljük ezt a cselekedetet.

Ezt követően Mevlüt Cavusoglu török és Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt egymással. A két tárcavezető között ez volt az első hivatalos kapcsolatfelvétel azóta, hogy Joe Biden új amerikai elnök adminisztrációja január második felében hivatalba lépett.

A török külügyminisztérium a hétfői beszélgetést illetően azt írta, hogy Cavusoglu nyugtalanságát fejezte ki az amerikai fél utóbbi időben tett nyilatkozatai miatt. Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint Blinken pedig részvétét fejezte ki török hivatali kollégájának, valamint aláhúzta, hogy a PKK felelős a történtekért.

Erdogan egyúttal azt is mondta, hogy a közösségi médiafelületek egytől egyig felelősek a tizenhárom török állampolgár „aljas kivégzéséért”, miután szerinte ezek a platformok „a terrorszervezetek propagandaeszközeivé váltak”. 

A Kurdisztáni Munkáspárt 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért, de főhadiszállása az Irak északi részén fekvő Kandil-hegységben van. A török hadsereg a légierő és kisebb szárazföldi egységek bevetésével a múltban is rendszeresen hajtott végre műveleteket az iraki határ túloldalán. A PKK-t a török vezetésen túl az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek nyilvánította.

Rovatok