Index Vakbarát Hírportál

Szigorítaná a fegyvertartást Joe Biden

2021. február 15., hétfő 10:58

Szigorúbb fegyvertartási szabályok összeállítására kérte Joe Biden elnök az amerikai Kongresszust – írja a Portfolio. Az elnök a kérelmet vasárnap, a 2018-as, Floridában történt iskolai mészárlás harmadik évfordulóján nyújtotta be. 

Joe Biden több kérést is megfogalmazott a kongresszushoz, ezek jegyében azt szeretné, ha

A részletszabályokat a kongresszusnak kell majd megfogalmaznia, így egyelőre nem világos, hogy pontosan miként lehetne mindezt megvalósítani. 

„Támadófegyverek” (Assault weapons) alatt elsősorban az AR–15-ös Gépkarabélyokra gondolhatott.

Ezek félautomata fegyverek, vagyis sorozatlövésre nem képesek ugyan, de egy-egy lövés után csak az elsütőbillentyűt kell ismét meghúzni az újbóli tüzeléshez (amennyiben maradt lőszer a tárban). 

A nagy kapacitású tárak tekintetében pedig a hagyományos, 30 töltény befogadására képes ívtárakra, szekrénytárakra célozhatott az elnök.

Egyes amerikai tagállamokban már korábban 10 töltényre korlátozták a tárak maximális kapacitását, 

így nem elképzelhetetlen, hogy ez lenne a szándék szövetségi szinten is.

Kérdéses, hogy ha új szabályok lépnének életbe, akkor a lakosságnál lévő, illegálissá vált fegyvereket be kellene-e szolgáltatni. 2017-ben, amikor a Las Vegas-i mészárlás után betiltották a rugós válltámasszal rendelkező lőfegyvereket, akkor beszolgáltatásra kötelezték a lakosságot, és aki ezt nem tette meg, arra pénz- vagy börtönbüntetést szabtak ki.

A kongresszus alsóházában a demokratáknak többségük van. A szenátusban viszont jelenleg fele-fele arányban oszlanak meg a mandátumok köztük és a republikánusok közt, így itt nehezebb lesz elfogadtatniuk majd a törvényjavaslatot. 

Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 400 millió kézifegyver van a lakosság kezében, ami azt jelenti, hogy egy lakosra átlagosan valamivel egynél több fegyver jut.

Rovatok