Index Vakbarát Hírportál

Szerepeltek a Sky News fegyverkereskedésről szóló riportjában, elítéltek három erdélyi magyart

2021. február 15., hétfő 21:17

Nem letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bukaresti Táblabíróság azt a három erdélyi magyar férfit, akik 2016-ban szerepet vállaltak a brit Sky News televíziónak a riportjában, amely a fegyverek állítólagos romániai feketekereskedelméről szólt − számolt be az MTI.

Az első fokú ítéletben a három vádlott közül kettőt tíz hónapos börtönbüntetésre ítéltek, kétéves próbaidőre bocsátással, a harmadik férfi pedig két év tíz hónapos börtönbüntetést kapott, melynek végrehajtását négy évre felfüggesztették. A bíróság elvetette a szervezett bűnözés vádját, és végül a fegyverekre vonatkozó szabályok be nem tartása miatt marasztalta el a vádlottakat.

A Sky News brit tévécsatorna 2016-ban mutatott be filmet a fegyverek állítólagos romániai feketekereskedelméről. A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) rövid időn belül azonosította a filmben látszó gépkocsit és az állítólagos fegyverkereskedőket, akiket két hónapra vizsgálati fogságba is helyezett a bíróság.

Az ügyészség kiderítette, hogy a gyanúsítottak pénzt kaptak azért, hogy a Sky News filmjében eljátsszák a fegyverkereskedők szerepét. A bemutatott fegyvereket törvényesen tartották Romániában, többségük vadászfegyver volt. Az egyetlen harci fegyver egy gyűjteményből származott és lövésre alkalmatlan volt.

Az ügyészség a Sky News forgatócsoportját is be akarta idézni, amiért „tudatosan terjesztettek valótlan információkat az állítólagos romániai fegyverkereskedelemről”, de az Egyesült Királyság nem adta ki az újságírókat.

A Sky News tévécsatorna kiállt a romániai fegyverkereskedelemről szóló film készítője mellett.

Rovatok