Index Vakbarát Hírportál

Bedugult a Brenner-hágó az osztrák-olasz határon

2021. február 16., kedd 08:46

Majdnem negyven kilométer hosszú sorban álltak a kamionok hétfőn a Brenner-hágónál, az Ausztria határain a koronavírus-járvány miatt bevezetett ellenőrzés miatt. Matteo Salvini, az olasz kormányba belépett Liga párt vezetője tiltakozott emiatt – számolt be az MTI.

A római belügyminisztérium közlése szerint estére a helyzet „normalizálódott”. A tárca egyébként tagadta a hosszú várakozásról szóló korábbi híreket, hangoztatva, hogy „csupán” néhány kilométeres kamionsorról volt szó.

A Brenner-hágónál az lassította az átkelést, hogy az osztrák fél csak azokat engedte át, akik negyvennyolc óránál nem régebbi tesztelési eredményt mutattak fel.

Az olasz fuvarozók szövetségének adatai szerint napközben negyven kilométeres sor várakozott az Ausztriával közös határátlépő olasz oldalán. A kamionvezetőknek három helyszínen alakítottak ki gyorstesztelő állomást, köztük a Brenner-hágótól több mint kétszáz kilométerre levő Verona város térségében is, ahol kétszázharminc kamionsofőr teszteltette magát hétfőn.

A Brenner-hágó az Olaszország és Észak-Európa közötti legjelentősebb forgalmi kapunak számít: évente négy és fél millió kamion halad át negyvenmillió tonna áruval.

A római egészségügyi minisztérium vasárnap kötelező tesztelést és két hét karantént rendelt el az Ausztriából érkezők számára. A döntést az Ausztriában erőteljesen terjedő vírusmutációkkal indokolták, valamint így akarták megfékezni az osztrák turistákat az észak-olaszországi sípályák megnyitása előtt. A sípályák megnyitását végül nem engedélyezték.

„Bosszúért kiált” a kormány döntése, hogy kevesebb mint egy nappal az újraindulás előtt mégsem engedélyezte a sípályák megnyitását – nyilatkozott hétfőn este Luca Zaia venetói kormányzó. Megjegyezte, hogy a turisták már szombattól megérkeztek, a pályákat előkészítették, a sílifteket működésbe helyezték, a szállodák és éttermek feltöltötték konyháikat. A bevételkiesést az olasz Alpokban több mint négymilliárd euróra teszik az egy éve zárva tartott sípályák miatt. Luca Zaia hozzátette, „első az egészség, de bevétel és segítség nélkül az ágazat teljesen tönkremegy”.

Rovatok