Index Vakbarát Hírportál

Feketelistára tették a magyar uniós biztost Ukrajnában

2021. február 16., kedd 19:09

Provokatív, fenyegető feliratok jelentek meg az ungvári járási Szürtében, ezúttal az ukrán himnuszból idéztek.

„Senkinek nem engedjük meg, hogy a szülőföldünkön uralkodjon”

– olvasható az egyforma mintájú graffitiken, amelyeket a község melletti ház falára, buszmegállókra és még boltokra is felfestették – írja a karpat.in.ua

Szürte települése már korábban a figyelem középpontjába került. Decemberben hazaárulás gyanújával indítottak eljárást a település újonnan megválasztott képviselői ellen, mert az eskütétel formális lezárása után a magyar himnuszt is elénekelték.  

Vélhetően emiatt is született az a törvénytervezet, amellyel a közintézményekben betiltanák más országok himnuszát, és kizárólag Ukrajna nemzeti szimbólumait lehetne kihelyezni. 

Kedden jött az a hír is, hogy az Ukrajna ellenségeit listázó ukrán oldalra, a Mirotvorecre felkerült Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa. A nacionalista oldal üzemeltetői vélhetően az bőszíthette fel, hogy az uniós biztos azt nyilatkozta: az EU elvárja, hogy Ukrajna megfelelően szabályozza a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat, a magyarokat ért fenyegetéseket pedig kivizsgálja. Az oldalra mások mellett feltették már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselőt is. 

Rovatok