Index Vakbarát Hírportál

Jöhet az egydózisú vakcina, a Johnson & Johnson beadta az európai engedélykérelmet

2021. február 16., kedd 16:52

Frissítés: Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség közleménye szerint az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) 

GYORSÍTOTT ELJÁRÁS KERETÉBEN KEZDI MEG A COVID-19 VACCINE JANSSEN NÉVŰ OLTÓANYAG VIZSGÁLATÁT,

amelynek során értékelni fogja a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó, már rendelkezésre álló adatokat. Az oltóanyag feltételes forgalomba hozatalára vonatkozó ajánlását az ügynökség várhatóan március közepéig közzéteszi, írja az MTI.

Az ügynökség közölte, a rövidített értékelési folyamat azért lehetséges, mert az EMA korábban már megkezdte a Johnson & Johnson által fejlesztett oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát.

Az uniós bizottság korábban 400 millió adag vakcina beszerzéséről szóló szerződést kötött a Johnson & Johnson vállalattal.

Beadta a koronavírus elleni vakcina engedélyeztetési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA)  a Johnson & Johnson – írja rendkívüli hírében az AFP.

#BREAKING Johnson & Johnson files for EU Covid vaccine approval: EMA pic.twitter.com/OSI4Fb70QF

— AFP News Agency (@AFP) February 16, 2021

Az amerikai gyógyszeripari óriás vakcinája az első, amelyből elég lesz mindenkinek egy dózist beadni. Ráadásul a vakcinát nem kell mélyhűtve tárolni oltás előtt, így jóval egyszerűbb lesz megoldani az oltások szállításából adódó logisztikai nehézségeket. 

A Johnson & Johnson az Egyesült Államokban már február 5-én beadta az engedélyeztetési kérelmet.

A Johnson & Johnson oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

Az új típusú koronavírus járványának kezdete óta ez a negyedik kérelem, amelyet oltóanyagaik uniós használatára nyújtottak be gyógyszergyártó vállalatok az EMA-hoz. Ezt megelőzően a német BioNTech és az amerikai Pfizer, a szintén amerikai Moderna, valamint  az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca vállalat fordult a gyógyszerügynökséghez. Vakcináikat azóta engedélyezték, és az uniós tagállamok alkalmazzák őket a koronavírus ellen.

A gyógyszerügynökség korábban már megkezdte a Novavax amerikai és a német CureVac gyógyszeripari vállalatok által fejlesztett oltóanyagok folyamatos értékelését (rolling review) is.

Rovatok