Index Vakbarát Hírportál

Egy New York-i árverésen akarták eladni a kolozsvári zsidó hitközségtől ellopott jegyzőkönyvet

2021. február 17., szerda 09:31

Az utolsó pillanatban vették észre, hogy a New York-i Kestenbaum & Company aukciósház által egy közelgő árverésen licitre bocsátott régi, zsidó kéziratok között a kolozsvári zsidó hitközség értékes, XIX. századi jegyzőkönyve is szerepel – írja a Főtér.

Ezzel nem is lenne probléma, azonban 

az okiratot még a második világháború idején a zsidó deportálások alatt ellopták az erdélyi város hitközségétől, ezt jelezték is a kolozsváriak a New Yorki-i aukciósháznak. 

Az értékes dokumentum, amely 1836-os megalapításától a hitközség közel ötven évének történéseit dokumentálja, ráadásul fantasztikusan szép kézimunka, így egyben műtárgy is, ennek megfelelően négyezer dolláros kikiáltási árral szerepel a tételek között, ám valószínűsíthető, hogy akár hétezer dollárért is elkelt volna.

A kolozsvári zsidó hitközség a február 18-ra tervezett árverés előtt

öt nappal tudomást szerzett arról, hogy el akarják adni a pinkászt, ezért a tárgy tulajdonosként óvást nyújtott be a licit ellen.

A hitközség levelet küldött az aukciós cégnek, hogy a dokumentum bizony az övé, és a megkérdezésük nélkül került valahogy az Egyesült Államokba. Az 1947-es párizsi békeszerződés, valamint a 2009-es terezini nyilatkozat is rendelkezik róla, hogy az Egyesült Államok, Magyarország és Románia is visszajuttatja a háborúkban ellopott értéktárgyakat a jogos tulajdonosoknak, azaz 

a pinkászt vissza kell adni a túlélő közösségnek.

A híradásból kiderül, hogy a hitközség ezért az árverési tétel visszavonására szólított fel Kestenbaum & Company aukciósházat, és értesítette a zsidó tulajdon visszaszolgáltatásával foglalkozó világszervezetet is (World Jewish Restitution Organization), hogy járjon közben a kolozsvári zsidó közösség ügyében.

Rovatok