Index Vakbarát Hírportál

Ítéletidő Texasban, összeomlott az energiaellátás

2021. február 17., szerda 11:08

Rekordhideget hozott az Egyesült Államok középső és déli részein átsöprő, rendkívüli erős havazással járó hidegfront. Milliók maradtak áram nélkül, leginkább Texast érintette az egyes helyeken -18 fokos fagy alatti hőmérsékletet hozó zord időjárás, ahogy mintegy négymillió háztartásban és üzlethelyiségben szünetel az áramszolgáltatás. 

A szokatlan hideg miatt Texasban túlterhelődött az elektromos hálózat, ezért egyes részeit időszakosan lekapcsolták, hogy ne boruljon sötétségbe az egész szövetségi állam. 

A helyzet súlyosságát jól szemlélteti, hogy Texasban és hat másik államban szükségállapotot hirdetettek. Ráadásul az elektromos hálózatot üzemeltető texasi vállalat szerint az áramkimaradások addig tartanak, amíg a hideg. Enyhülésre pedig nem számítanak a jövő hétig. 

Nem az elektronok fagytak bele a kábelekbe, hanem az energiatermelő létesítmények mondtak csődöt a hideg hatására.

a szén- és atomerőművek bemondták az unalmast, Texas energiatermelésében második helyen álló

szélerőművek turbináinak lapátjai pedig egyszerűen megfagytak.

A CNN szerint az energiaforrásokkal bővelkedő, az Egyesült Államok legnagyobb energiatermelő államában a legtöbb létesítményt nem készítették fel a most tapasztalt hidegre, az energiacégek egy centet sem fektettek az erőművek téliesítésébe.

Texasban az áram 40 százalékát földgázból, 23 százalékát szénből, 23 százalékát pedig a szélenergiából állítják elő. Nem segít az sem, hogy a földgázvezetékek befagytak, így nem jutnak el az egyébként is leállt erőművekhez. A szomszédos Mexikó északi részén pont ezért omlott össze kártyavárként az energiaellátás, a mivel Texasból vásárolt olcsó, repesztéses technológiával kitermelt földgázt nem lehetett leszállítani a befagyott vezetékeken keresztül. 

Az energiaigény a lehűléssel folyamatosan nőtt Texasban, és ahogy állt le a villamosenergia-termelés, úgy terhelődött túl az elektromos hálózat, és emelkedett az áram megawattonkénti nagykereskedelmi ára. 

A villamosenergia ára 10 ezer százalékos növekedést produkált, egy megawatt 50 dollárról 9000 dollárra rúgott. 

A Texas elektromos ellátásáért felelős cég, az ERCOT korábban azt közölte, hogy mintegy 30 ezer megawattal csökkent a villamosenergia-termelés a generátorok leállása miatt. 

A hideget az olajipar is megszenvedte, 60 dollárra ugrott a kőolaj hordónkénti ára, miután a legnagyobb amerikai finomító Port Author is felfüggesztette működését, miközben sorra kapcsolták le az olajfúrókat. Ezzel korrelációban emelkedik az üzemanyagár.

Greg Abbott texasi kormányzó már a nemzeti gárdát is mozgósította, hogy segítsék az áramkimaradás miatt otthonaikban fagyoskodó emberek eljuttatását a kialakított, fűtött létesítményekbe. 

Rovatok