Index Vakbarát Hírportál

Stoltenberg: A NATO-nak felkészültnek kell lennie a jövő kihívásaira

2021. február 17., szerda 21:50 | aznap frissítve

A NATO-tagországok idei első védelmi miniszteri tanácskozása bebizonyította, hogy a szövetségnek kivételes lehetősége van az Európa és Észak-Amerika közötti kapcsolatok új fejezetének megnyitására – jelentette ki a katonai szervezet főtitkára szerdán Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a kétnapos online tanácskozás első munkanapját követően tartott sajtótájékoztatóján közölte, a transzatlanti kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozza a tény, hogy a világ olyan globális kihívásokkal szembesül, amelyekkel egyetlen ország és kontinens sem képes egyedül megbirkózni.

Hangsúlyozta, hogy a NATO-nak felkészültnek kell lennie a jövő kihívásaira, amelynek részét jelenti a védelmi, valamint elrettentő képesség erősítése. Ezzel összefüggésben kiemelte: a tagállamok hetedik egymást követő éveben növelik védelmi kiadásaikat.

A védelmi kiadások további biztosítása, a készenléti haderő erősítése az egyetlen garancia nemzeteink biztonságának megőrzésére a jelenlegi kiszámíthatatlan világban

– fogalmazott. Szavai szerint a NATO idei Brüsszelbe tervezett csúcsértekezletét előkészítő miniszteri tanácskozás kiemelte a hasonlóan gondolkodó országok politikai és gyakorlati összefogásának és együttműködésének fontosságát.

Közös erővel védhető csak meg a szabályokon alapuló rend, a közös értékeket aláásó olyan országokkal szemben, mint Oroszország vagy Kína

– emelte ki, majd kijelentette, hogy továbbra is biztosítani kell a partnerországok illetékes hatóságai számára nyújtott képzési feladatok ellátását, hogy képesek legyenek saját országuk védelmének megteremtésére és biztosítására. Ez az egyetlen út az adott régiók békéjének megőrzésére és a terrorizmus elleni küzdelem sikerére – mondta.

A NATO afganisztáni missziójára utaló kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a szövetségesek jelenléte, illetve az országból való távozása feltételekhez kötött. A táliboknak mindenekelőtt be kell tartaniuk a tűzszünetről szóló megállapodásokban foglaltakat, ugyanis a NATO mindaddig Afganisztánban marad, amíg az erőszak meg nem szűnik az országban. Csökkenteniük kell tehát az erőszakot, tárgyalóasztalhoz kell ülniük és eleget kell tenniük a nemzetközi terrorista csoportokkal való együttműködésük megszüntetése melletti elkötelezettségüknek. Csakis a helyzet normalizálódása esetén történhet meg a misszióban részt vevő csapatok összehangolt, közös kivonása Afganisztánból – közölte Stoltenberg.

Rovatok