Index Vakbarát Hírportál

Még mindig sok kamiont fordítanak vissza a csehek

2021. február 17., szerda 16:29

Pórul járhatnak a Csehországon át közlekedő külföldi kamionosok, ha nem rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel. A cseh rendőrök a Pozsony-Prága autópályán a lanzhoti határátkelőnél csak szerdára virradóra mintegy kétszáz külföldi kamiont fordítottak vissza – közölte Bohumil Malásek rendőrségi szóvivő a CTK hírügynökséggel. 

Malásek szerint a rendőrség a cseh egészségügyi minisztérium rendelete alapján intézkedik, amely vasárnap lépett érvénybe.

Eszerint a Németországba tartó külföldi kamionokat és más teherautókat csak akkor engedik be Csehországba, ha vezetőjük friss negatív koronavírus-tesztet mutat fel.

A cseh autópályákat a Nyugat-Európába tartó magyarországi kamionok százai használják naponta – írta az Ujszo.com a távirati irodára hivatkozva.

Az intézkedés összefügg azzal a német döntéssel, amely Csehországot a koronavírus új mutációi miatt magasan kockázatos államnak minősítette, felújították a rendszeres határellenőrzéseket, és negatív koronavírus-tesztet követelnek meg mindenkitől.

A cseh-német határon hétfőn helyenként több tíz kilométeres kamionsorok alakultak ki, és órákat kellett várakozni. Szerdai jelentések szerint

a német rendőrök a hozzájuk tartó csehek illetve külföldiek mintegy harmadát nem engedik be az országba.

Ez súlyos gondokat okoz elsősorban a Németországban dolgozó és eddig naponta ingázó több tízezernyi cseh állampolgárnak.

Rovatok