Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Bernard Lown, a defibrillátor kifejlesztője

2021. február 17., szerda 18:15

A Litvánibán született amerikai kardiológus 99 éves korában hunyt el Boston környéki otthonában. Az idős orvos szívelégtelenséggel küzdött, állapota jelentősen romlott az utóbbi időben.

A Harvard Egyetem nyugalmazott professzoraként és a bostoni Brigham and Women's Hospital orvosaként jelentős szerepet játszott a szívbetegség kezelésének fejlesztésében.  Egyike volt az első orvosoknak, akik kiemelték az étrend és a testmozgás fontosságát a szívbetegség kezelésében, és lidokaint kezdett alkalmazni a ritmuszavarok kezelésére. 1962-ben fejlesztette  ki  az egyenáramú defibrillátort.

A társadalmi ügyek iránt elkötelezett aktivistaként 1960-ban létrehozta az Orvosok a Társadalmi Felelősségért nevű szervezetet, majd az 1980-as években társalapítója volt az Orvosok a Nukleáris Háború Ellen nevű nemzetközi csoportnak, amelyet 1985-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki tevékenységéért.    

Lown 1921-ben született a litvániai Utenában, és 1935-ben költözött családjával a Maine állambeli Lewistonba, ahol ma egy híd viseli a nevét. 

Rovatok