Index Vakbarát Hírportál

Járvány és komoly válság nehezíti az új olasz kormány munkáját

2021. február 17., szerda 19:46 | aznap frissítve

A járványt kivételesen megszenvedő, politikai és gazdasági válságokban vergődő Olaszországot kell talpra állítania Mario Draghi kormányának. Az új olasz kormányfő szerdán ismertette a programját, amihez történelmi mértékű uniós támogatást kap. A kérdés csak az, tud-e élni a lehetőséggel a hat párti koalíció.

Nem egyszerű feladatra vállalkozott a hétvégén felállt olasz kormány vezetője, Mario Draghi. A korábban az Európai Központi Bankot irányító olasz politikusnak egy kormányválságból kell kivezetnie országát, miközben kezelnie kell a koronavírus járványt, és talpra kell állítania az évek óta gyengélkedő gazdaságot is. Hat pártból álló koalíciójában a rendszerkritikus 5 Csillag Mozgalomtól a Matteo Salvini nevével fémjelezett, jobboldali Liga is helyet kapott, miközben a kabinetet mindenekelőtt technokrataként jellemzi a sajtó.

Mario Draghi szerdán, a szenátus előtt ismertette először programját, az azonban már most biztos: a járvány kezelése és az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem meghatározó elemei lesznek kormányzásának

– mondta el az Index megkeresésére Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője. Olaszország különösen nehezen vészelte át a járvány tavalyi, első hullámát, az országban eddig közel 94 ezer ember vesztette életét a betegség miatt, miközben 2.7 millió ember fertőződött meg. A kormányalakítással egy időben újra megkongatták a vészharangokat olasz egészségügyi szakemberek, akik a vírus gyorsabban terjedő variánsai miatt újabb, szigorúbb óvintézkedések bevezetését sürgették. A romló statisztikák következtében vasárnap négy tartományban narancs színűre, vagyis a legmagasabb szintre emelték a biztonsági óvintézkedéseket.

Több helyen szigorítottak, bezárták például a sípályákat. A cél azonban Olaszországban is a mielőbbi, biztonságos nyitás

– tette hozzá Molnár Anna. Bár az olasz gazdaság az EU harmadik legnagyobbja, az elmúlt 30 évben alig nőtt termelékenysége, miközben stabilan 10 százalék körüli a munkanélküliség aránya. Az elmúlt tíz évben háromszor, legutóbb 2018-ban volt igen válságos a helyzet, ezzel együtt a járvány egy egyébként is törékeny gazdaságra sújtott le, különösen tavaly. Olaszország számára ezért a helyreállítási alapból mintegy 220 milliárd eurót biztosít az unió, a költségvetési tervet áprilisig kell bemutatnia Rómának az Európai Bizottságnak. Molnár Anna elmondta: az összeg történelmi mértékű, ekkora támogatást korábban még sohasem kapott Olaszország a közösségtől. Hozzátette, a támogatás hatalmas lehetőséget jelent Rómának, ami egy időre stabil kormányzást biztosíthat az évek óta egymást követő politikai válságokkal küzdő európai államnak.

A 220 milliárd eurós támogatás ugyanakkor nagyban hozzájárult Giuseppe Conte kormányának idén januári bukásához. A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt miniszterei akkor tartózkodtak a források felhasználásáról szóló program megszavazásától, miután Renzi azzal vádolta meg a végül elbukott miniszterelnököt, Conte-t, hogy hatalmán túlterjeszkedve akarja dominálni az uniós pénzek elköltését.

A következő időszak legnagyobb kérdése tehát az, hogy Draghi hat pártból álló koalíciója eredményesen tud-e felülemelkedni a történelmi költségvetési időszak körüli, várható vitákon.

A rendszerellenes 5 Csillag Mozgalomban mindenesetre nem mindenki elégedett. A párt múlt héten, online szavazáson döntött Draghi támogatásáról, az EU Observernek nyilatkozó párttagok azonban jelezték, szerintük a szavazás hiteltelen volt.

Arra ugyanakkor a brüsszeli központú lap is felhívja a figyelmet, hogy ez inkább az 5 Csillag mozgalom egységét, semmint Draghi kormányát veszélyezteti. Így gondolkodik Molnár Anna is, az NKE tanszékvezetője, aki szerint az új kormányfő stabil politikai háttérrel lát munkához.

Az emberek körében a kormány támogatottsága most 68 százalék, ilyen magas a második világháború óta nem volt

– mondta a szakértő, hozzátéve: a jelentős összegű uniós támogatással Draghi az európai közösségtől is jelentős, külső támogatást kap.

(Borítókép:  Mario Draghi az Európai Központi Bank volt elnöke sajtótájékoztatót tart a római Quirinale elnöki palotában 2021. február 3-án miután Sergio Mattarella olasz államfő felkérte őt egy szakértői kormány megalakításra. Fotó: Roberto Monaldo / MTI / EPA)

Rovatok