Index Vakbarát Hírportál

Elvitték a rendőrök a terrorizmust éltető rappert, Barcelona lángba borult

2021. február 17., szerda 12:59

Több tucat rendőr rohamozta meg kedden a katalóniai Lleidai Egyetemet, ahol Pablo Hasél rapper barikádozta el magát mintegy ötven rajongójával. 

Sose fognak elhallgattatni minket! Halál a fasiszta államra! 

– kiáltotta a rapper, miközben a rendőrök a 24 órás ostrom után elvezették.  Támogatói több spanyol nagyvárosban tüntetést tartottak a rapper szabadon bocsátását követelve, ami Barcelonában zavargásokká csapott át. 

Pablo Hasélre – polgári nevén Pablo Rivadulla Duróra – kilenc hónap börtön vár, amit pont az ilyen típusú megnyilvánulásaiért szabtak ki rá még 2018-ban. A bíróság szerint dalainak szövegében és egy sor Twitter-üzenetben becsmérelte a monarchiát és a terrorizmust éltette.  

Duro a bejegyzéseiben támogatásáról biztosította a feloszlott baszk terrorszervezetet, az ETA-t, valamint az ugyancsak terrorszervezetként számon tartott marxista-leninista Október 1. Antifasiszta Ellenállási Csoportokat (GRAPO), VI. Fülöp spanyol királyt és édesapját, I. János Károlyt pedig emberöléssel és sikkasztással vádolta, a volt uralkodót pedig tolvajnak nevezte. Dalaiban pedig menekültgyilkosoknak és tüntetőverőknek nevezte a hatóságokat és erőszakos fantáziákat fogalmazott meg spanyol konzervatív politikusokról – emlékeztet az El País. 

A tweetjei miatti kilenc hónapot egyébként akár két vére is felemelhetik, mert amellett, hogy nem volt hajlandó feladni magát, az ügyben kiszabott pénzbírságot sem fizette ki.  A rapper eddig sikeresen elkerülte a börtönt, pedig már több ügyben elítélték az utóbbi évtizedben: 2014-ben már egyszer elítélték terrorcsoportok dicsőítése miatt, de az ítéletet felfüggesztették, ahogy más ügyekben is haladékot kapott. 

A mostani ügyben a bíróság az erkölcsi bizonyítványa láttán már kénytelenek érezte magát, hogy börtönbe küldje, amit azzal indokolt, hogy „nem lenne tisztességes más bűnözőkkel szemben", ha megint futni hagyják. 

Barcelonában kedd este ezrek vonultak utcára tiltakozásul a rapper bebörtönzése ellen, de nem feltétlenül azért, mert annyira rajonganak érte. Nem először vetődött fel ugyanis az a kérdés, hogy

Pablo Hasél mondandója kimeríti-e a szólásszabadság fogalmát, és része-e a művészi önkifejezésnek. 

Szimpatizánsai így a művészi önkifejezés, a vélemény és a szólás szabadsága védelme mellett álltak ki, a zavargások már csak mellékterméke volt a megmozdulásnak.

A művészi világnak is megvan a maga véleménye a rapper ügyéről. E ddig több mint 200 neves művész állt ki mellette, az Oscar-díjas Javier Bardem színész és Pedro Almodóvar rendező is aláírta a szabadon engedését követelő petíciót. 

Rovatok