Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ főtitkára szerint „igazságtalanul" zajlik az oltás világszerte

2021. február 18., csütörtök 06:45

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán arra szólította fel a világ nagyhatalmait: tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a szegényebb országok is vakcinákhoz juthassanak – írja az Aljazeera.

A főtitkár elsősorban azt kifogásolja, hogy

az eddig előállított vakcinák háromnegyedét a Föld 10 állama használta fel.

Guterres ezt „durva igazságtalanságnak és egyenlőtlenségnek” nevezte beszédében, és arra szólította fel a gazdag országokat, hogy igyekezzenek a szegényebbekkel is megosztani a vakcinákat. 

Az ENSZ-főtitkár továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a gazdag országok már sok esetben több millió adag vakcinához jutottak,

közben a világ 130 országa még egyetlenegy darab védőoltást sem kapott.

A tisztviselő ezért a G20-akat arra szólította fel, hogy hozzanak létre olyan együttműködést, amelynek keretében a gyógyszergyártókkal és a logisztikai cégekkel együttműködve mielőbb megpróbálnának oltásokat szállítani az elmaradott országokba is.

Guterres azt is kiemelte, hogy a G7-ek pénteken esedékes találkozója

jó alkalom lehet arra, hogy mozgósítsák az ehhez szükséges pénzügyi erőforrásokat.

A WHO már korábban előirányozta a COVAX-programot, amelynek keretében a harmadik világ országai részére kötnének le és adnának át vakcinákat a fejlettebb államok.

ez A program azonban egyelőre még messze van a megvalósulástól.

Bár a vakcinák egy részét már megrendelték, az oltást ezekkel még sehol sem tudták megkezdeni. Épp ezért a fejlődő országok egyre inkább igyekeznek megkötni a saját szerződéseiket. 

Rovatok