Index Vakbarát Hírportál

Csoportos szexuális erőszak miatt börtönre ítélték Drakula államtitkárt

2021. február 18., csütörtök 18:51

Három év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a párizsi fellebbviteli bíróság Georges Tront, Draveil polgármesterét, közszolgálati ügyekért felelős volt államtitkárt, aki tíz évvel ezelőtt azért mondott le kormányzati pozíciójáról, mert beosztottjai szexuális erőszakkal és zaklatással vádolták meg.

A bíróság továbbá két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a másik vádlottat, Brigitte Gruelt, aki Tron kulturális helyettese volt a városházán a Párizshoz közeli Draveilben, ahol a politikus jelenleg is polgármester – számolt be az MTI.

Első fokon, még 2018-ban mindkettőjüket felmentették, akkor ugyanis úgy ítélték meg, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem állapítható meg, hogy a politikus hatalmával visszaélve kényszerítette szexuális kapcsolatra a beosztottjait, jóllehet az együttléteket a vádlott sem tagadta.

A két felperes, a jelenleg 43 éves Virginie Ettel és a 45 éves Eva Loubrieu azzal vádolta meg Georges Tront, hogy helyettesével együtt 2007 és 2010 között rendszeresen szexuális együttlétekre kényszerítették őket. Az ügy 2011-es kirobbanása óta a gyanúsítottak tagadták az erőszak vádját, s azt állították, hogy a polgármester politikai ellenfelei állnak a „hazugságok” hátterében.

Az ítélethozatal után a fellebbviteli bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy két esetben – 2009 novemberében és 2010 januárjában – bizonyított, hogy csoportos szexuális erőszak áldozata lett az egyik felperes, Virgine Ettel.

Az ítélethozatalkor a másik panaszos, Eva Loubrieu a megkönnyebbüléstől sírógörcsöt kapott, ki kellett kísérni a teremből. A jelenleg is polgármesterként dolgozó, 63 éves jobboldali politikus érzelmektől mentesen fogadta a döntést, melynek alapján a helyszínen őrizetbe vették és börtönbe szállították.

Az ítélet szigorúbb annál, mint amit az ügyészség javasolt. A vádhatóság öt év börtönbüntetést javasolt, és azt ajánlotta, hogy az abból letöltendő két év helyett nyomkövető viselésére kötelezze a bíróság Georges Tront. Az ügyészség egyébként a vádiratban Drakulához hasonlította a beosztottjai „vérét szívó” politikust, aki helyettesével karöltve visszaélt a hatalmával, és aki a

teljesen szexuális bűnügyet utóbb megpróbálta átpolitizálni.

Georges Tron 1995 óta a Párizstól 25 kilométerre található, harmincezer lakosú Draveil polgármestere. Nicolas Sarkozy egykori elnök kormányában betöltött államtitkári posztjáról 2011. május 29-én mondott le.

Rovatok