Index Vakbarát Hírportál

A hackerek a kórházakat sem kímélik Franciaországban

2021. február 18., csütörtök 21:45

A francia kormány egymilliárd eurót fordít a kiberbiztonság megerősítésére az egyre gyakoribb internetes támadások miatt, amelyeknek két kórház is áldozatul esett a közelmúltban − jelentette be Emmanuel Macron csütörtökön.

Az államfő elmondta: az összegből a kormány a kibervédelmi ágazatot fogja fejleszteni, amely 2025-re mintegy 25 milliárd euróra tervezi növelni a forgalmát, s meg kívánja duplázni a területen dolgozók számát. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy számos rendszert támadnak meg mindennap; váltságdíjat kérnek tőlük a blokkolás feloldásáért anélkül, hogy ezt egyértelműen kimondanák.

Az elmúlt két hétben a délnyugati Dax és az ország középső részén található Villefranche-sur-Saône kórháza is támadás célpontjává vált. Mindkét kórházat teljesen lebénította az informatikai rendszere megtámadása, a műtéteket el kellett halasztani, a betegeket pedig más létesítményekbe szállították át. Feltehetően hetekre lesz szükség, hogy visszaálljon a normális menetrend az intézményekben. Emmanuel Macron szerint a koronavírus-járvány közepén válság a válságban a kórházak elleni kibertámadás.

Rovatok