Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a grúz miniszterelnök, mert elfogtak egy ellenzéki vezetőt

2021. február 18., csütörtök 21:30

Bejelentette lemondását Giorgi Gakharia grúz miniszterelnök csütörtökön, mert nem ért egyet Nyika Melija ellenzéki vezető őrizetbe vételének elrendelésével. A miniszterelnök aláhúzta: bár Melija sokszor nem tartotta tiszteletben a grúz törvényeket, és részt vett a tbiliszi parlament elleni 2019-es ostromkísérletben, mégis elfogadhatatlan a jelenlegi intézkedés, mert magában rejti az erőszak tovagyűrűzése és a politikai válság lehetőségét. A kormányfő hozzátette: véleménye szerint távozása segít elkerülni a további politikai polarizációt, amely országa jövőjét és gazdasági fejlődését fenyegeti.

Az MTI beszámolója szerint Gakharia lemondása a teljes grúz kormány távozását vonja maga után. A kabinet az új miniszterelnök kinevezéséig továbbra is ellátja feladatát.

Irakli Kobahidze, a kormánypárt, a Grúz Álom vezetője később bejelentette, hogy Irakli Garibasvili védelmi minisztert jelölik a kormányfői tisztségre. A 38 éves Garibasvili 2013 és 2015 között már volt miniszterelnök, 2019 óta vezeti a védelmi tárcát. A parlamentnek két héten belül kell a végleges döntést meghoznia a következő kormányfő személyéről.

Gakharia bejelentését követően a belügyminisztérium elrendelte a Melija elleni ítélet végrehajtásának felfüggesztését.

Melija a Miheil Szaakasvili korábbi államfő által alapított Nemzeti Egység Mozgalom ellenzéki párt vezetője. Őrizetbe vételét egy grúz bíróság rendelte el szerdán, miután a tbiliszi parlament megvonta a 41 éves képviselő mentelmi jogát. Az ügyészség azért kezdeményezte Melija őrizetbe vételét, mert nem fizette meg teljes egészében a negyvenezer lari (3,6 millió forint) óvadékot, amelyet a parlament 2019. június 20-21-i megkísérelt ostromának ügyében rendelt el egy bíróság korábban.

Rovatok