Index Vakbarát Hírportál

Horvátországban márciustól újabb enyhítések jöhetnek

2021. február 18., csütörtök 18:28

Horvátországban és Szlovéniában továbbra is csökken a fertőzöttek száma − derült ki a válságstábok csütörtöki jelentéséből. Andrej Plenković horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén elmondta: a fertőzöttek száma egymillió főre vetítve az elmúlt egy hétben 75 volt az országban. Az Európai Unióban csak Finnországban és Dániában jobb a helyzet.

Amennyiben nem lesz változás a fertőzöttek számában, a kormány megfontolja, hogy március 1-jétől újabb enyhítéseket vezessen be.

Plenković kitért az orosz Szputnyik V vakcina beszerzésére is, amiről a horvát sajtó azt állította, hogy az ország egymillió adagot tervez rendelni, mielőtt az európai gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná. Jelenleg a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával oltanak, ezekből március végéig 700 ezer adag érkezhet az országba.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 365 új fertőzöttet azonosítottak. Egy nap alatt 24 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta szövődményekbe, kórházban 829 beteget ápolnak, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 872 új fertőzöttet regisztráltak. Tíz beteg hunyt el, 619-en vannak kórházban, 117-en intenzív osztályon.

A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500 alá mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak át. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat.

Rovatok