Index Vakbarát Hírportál

Nemkívánatos szervezetben való részvétel miatt négy évre ítéltek egy orosz aktivistát

2021. február 18., csütörtök 19:53

Négyévi próbaidőre felfüggesztett négy év szabadságvesztésre ítélte egy bíróság Anasztaszija Sevcsenko aktivistát, nemkívánatos szervezeteben való részvétel címén.

Sevcsenkót azzal vádolták meg, hogy az emigrációban élő, a Kremllel szemben élesen kritikus volt olajmágnás, Mihail Hodorkovszkij által alapított, londoni székhelyű Nyitott Oroszország csoport tagja. Ő ezzel szemben azt állította, hogy az azonos nevű oroszországi szervezethez tartozott, amely nem esik az 2015-ös, nemkívánatos szervezetekről rendelkező törvény hatálya alá.

Anasztaszija Sevcsenko az első ember Oroszországban, aki ellen nemkívánatos szervezetben való részvétel címén büntetőeljárást indítottak.

A 41 éves aktivista elleni eljárás már két éve tart. Sevcsenkót 2019 januárjában helyezték házi őrizetbe, a védelem szerint azért, mert részt vett egy politikai vitában és egy szemináriumon, valamint egy tüntetésen, ami nem számít jogellenes cselekvésnek. Az ügyész ötévi letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól.

Nemkívánatosnak azok a szervezetek minősíthetők, amelyek tevékenysége veszélyt jelent Oroszország alkotmányos rendjére vagy állambiztonságára.

Rovatok