Index Vakbarát Hírportál

A rendőrségen van Robert Fico, kihallgatják a volt szlovák kormányfőt

2021. február 18., csütörtök 12:06

Csütörtök reggel Pozsonyban bement a rendőrségre Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, a  jelenleg ellenzékben lévő Smer-Szociáldmokrácia elnöke.  A politikus magánügyre hivatkozva nem akarta elárulni, hogy miért érkezett, de a szivárgó információk szerint kihallgatásról van szó.

Az aktuality.sk pendíti meg, hogy a nyomozókat az érdekli, mit tud Robert Fico a volt minisztere, Peter Žiga ügyeiről. Peter Žigát, a Smer–Szociáldemokrácia egykori tagját azzal vádolják, hogy 100 ezer euró kenőpénzzel akarta megvásárolni egy bíró döntését, hogy kedvező döntés szülessen az egyik Bőssel kapcsolatos ügyben. 

Egy másik gyanú szerint Peter Žiga még 2016-ban megkérte Norbert Bödör nyitrai vállalkozót, hogy adjon át 50 ezer euró kenőpénzt Bernard Slobodníknak, a szlovák pénzügyőrség akkori igazgatójának. Ennek a fejében a hatóság feladata az lett volna, hogy felejtse el a vizsgálatot egy csalási ügyben, amelyben az unokaöccse cége is benne lehet. 

A volt tárcavezető jelenleg a Smer-Szociáldemokráciából kivált Hang–Szociáldemokráciában politizál parlamenti képviselőként. 

Szlovákián hatalmas tisztogatási  hullám  söpör végig, amelyben eddig két korábbi országos rendőrfőkapitány, a a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egykori vezetője, speciális ügyész, további magas beosztású ügyészek, bírók, a szlovák titkosszolgálat vezetőjének első helyettese, korábbi igazságügyi államtitkár, oligarchák kerültek vizsgálati fogságba.

Rovatok