Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia: elszabadult a brit mutáns vírus, összeomlott az egészségügy

2021. február 18., csütörtök 11:01 | aznap frissítve

Szlovákia szerdán aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét, amikor nemzetközi segítséget kért a járvány megfékezéséhez. Elsősorban orvosokat és nővéreket várnak a többi európai uniós országból. A pozsonyi egészségügyi minisztérium közlése szerint >Szlovákia legalább egy hónapra tíz orvost és 25 nővért szeretne kapni, akik a kórházak intenzív osztályain dolgozhatnának. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek.

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. Ezt Igor Matovič miniszterelnök is elismerte a V4 országainak szerdán kezdődött csúcstalálkozóján.

Ausztria máris felajánlotta, hogy küld osztrák katonaorvosokat és ápolószemélyzetet a szomszédos országba.  A tájékoztatás szerint egyelőre még az igények és a küldendő kontingens nagyságának felmérése zajlik. „Az európai szolidaritás követelménye, hogy gyorsan és bürokráciamentesen segítsünk. Ezért is vettünk át már korábban is intenzív osztályokon kezelt pácienseket Franciaországból, Olaszországból és Montenegróból.

Az osztrák hadsereg most személyzettel fogja támogatni

Szlovákiát” – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Lengyelország 200 intenzíves helyet ajánlott fel segítségül,

és jelentkezett Magyarország is, de az egyelőre nem világos, hogy az Orbán-kormány mivel segít a szomszéd ország egészségügyi rendszerét a koronavírus-járvány elleni harcban.

Martin Klus pozsonyi külügyi államtitkár Magyarországnak, Ausztriának és Lengyelországnak is megköszönte a felajánlásokat. 

Szakértők a szlovák ellátórendszer összeomlásának veszélyére figyelmeztetnek, miközben a vírus korábbinál jóval fertőzőbb, B.1.1.7 jelű brit variánsa adja a fertőzöttek túlnyomó többségét.

Szlovákiában egyedül kedden mintegy hétezer új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra emelkedett – derül ki a korona.gov.sk weboldalon közölt hivatalos kimutatásból. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at.

Amennyiben kint élőként személyes tapasztalata van a kialakult helyzetről, írja meg nekünk: indexugyelet@index.inda.hu

 Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Zuzana Gogova

Rovatok