Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: 2021 sorsordító év, a Föld egyre inkább élhetetlen bolygóvá válik

2021. február 19., péntek 17:31

Egy ENSZ-tanulmány szerint még 2021-ben el kell kezdeni a világgazdaság átalakítását és teljes erővel átállni a megújuló energiaforrások, a zöld munkahelyek és a fenntartható rendszerek támogatására, mert ha ez nem történik meg,  akkor pusztulásnak indulhat az ökoszisztéma és nőni fog a világjárványok kitörésének a valószínűsége is.

Euronews idézi, hogy a 168 oldalas, „Békét kötni a természettel”  címet viselő jelentés szerint radikális változások jöhetnek, ha késik a válasz az emberiség pusztító életmódjára.

Gyermekeinkre és unokáinkra örökítjük a szélsőséges időjárást, a tengerszint emelkedését, a növény- és állatfajok kipusztulását, az élelmiszer- és vízbizonytalanságot, a jövőbeni járványok növekvő valószínűségét.

– hívta fel a figyelmet a tétlenség veszélyeire  Antonio Guterres ENSZ-főtitkár. Emlékeztetett, hogy egyelőre még most meg tudjuk teremteni a feltételeket a következő évtizedek távlatában, a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentésével még másfél Celsius fokon belül tartható a globális felmelegedés, de még ebben az évben megfelelő keretet kell alkotni a biológiai sokszínűség megőrzéséhet.  Emiatt 2021 sorsfordító esztendő lesz, ha pedig semmi nem történik, az emberi szennyezés miatt a Föld egyre inkább egy megtört, élhetetlen bolygóvá válik.

(Borítókép: Antonio Guterres. Fotó: Michael Sohn / Pool / REUTERS)

Rovatok