Index Vakbarát Hírportál

Az Oscar-díjas színész is kiállt a meghurcolt spanyol rapper mellett

2021. február 19., péntek 10:01

Több napja tartanak a zavargások Spanyolországban. A királyság megsértése és a terrorizmus dicsőítése miatt bebörtönzött rapper ügye több ezer embert vitt az utcára. A véleménynyilvánítás szabadságának védelmében több száz spanyol művész nyílt levelet írt alá. A kormány a „szájzár törvény” szigorának enyhítését ígérte.

Hasélt kedden tartóztatták le Lleida egyik egyetemén, ahová egy nappal korábban menekült. Az épületben Hasél támogatói is elbarikádozták magukat. Miközben kivezették, a rapper azt kiáltotta: Éljen a küzdelem! Soha nem állunk meg! 

A tüntetések ezután kezdődtek Spanyolország több városában. Leidában, Valenciában, és Barcelonában a feldühödött tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A fővárosban Madridban a tüntetés békésen indult szerda este, a részvevők tapsoltak és azt skandálták, hogy ne legyen több rendőri erőszak és szabadságot Pablo Hasélnak, végül a demonstráció erőszakba fordult, ötvenöten megsérültek, köztük rendőrök is.

Csütörtökön már több ezren demonstráltak országszerte, kapucnis fiatalok Barcelonában kukákat gyújtottak fel, rendőrautókat rongáltak meg, a rendőröket kövekkel, palackokkal dobálták, a rendőrség könnygázt vetett be ellenük. A katalán fővárosban a tüntetők megtámadták az El Periodico de Cataluna újság szerkesztőségét.

A három napja tartó zavargások miatt mintegy ötven tüntetőt tartóztattak le országszerte. A katalán rendőrség vezetője vizsgálatot ígért, mert kedden a rendőrök gumilövedékkel úgy meglőttek egy nőt, hogy elvesztette az egyik szemét. Pere Ferrer szerint összetett forgatókönyv alapján szerveződnek a tüntetések.

Hasélt, akinek a valódi neve Pablo Rivadulla Duro 2018-ban ítélték kétéves börtönbüntetésre és csaknem 30 000 euró pénzbírságra, miután Spanyolország legmagasabb büntetőbírósága kimondta, hogy dalszövegei és Twitter-bejegyzései túllépték a szólásszabadság határait, az ETA baszk szeparatista szervezetre vonatkozó szövegeit a terrorizmus dicsőítésének minősítették.

A bíróság szerint a rapper megsértette a királyságot, amikor jános Károly volt spanyol királyt részeg zsarnoknak és maffiafőnöknek nevezte. Hasél azt is írta, hogy az országos rendőrség gyilkosok gyülekezete, a spanyol bírókat a nácikkal hasonlította össze, a Nemzeti Gárdát pedig azzal vádolta bejegyzéseiben, hogy migránsokat ölnek és kínoznak.

Miután Hasél fellebbezett, az ítéletet kilenc hónapra csökkentették és arra kötelezték, hogy idén január végén jelentkezzen a börtönben. A legvégső határidő múlt héten volt, ennek nem tett eleget és szülővárosa, Lleida egyetemén keresett menedéket. Hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a lehető legnagyobb mértékben meg fogja nehezíteni a rendőrség dolgát”. Úgy látszik ezt a hivatalos szervek komolyan is vették mert kedden több tucat rohamrendőr jelent meg az egyetemen, ahol végül le is tartóztatták.

Az eset újranyitotta a szólásszabadságról és az úgynevezett „szájzár törvényről” szóló vitát Spanyolországban. A múlt héten több, mint kétszáz elismert művész írta alá azt a nyílt levelet, amiben az aláírók, köztük Pedro Almodóvar és Javier Bardem, szolidaritásukat fejezték ki Hasél iránt és a törvény módosítására szólítottak fel, és felhívták a figyelmet arra, hogy a magukat szabadon kifejező művészek, újságírók, rapperek, twitterezők zaklatása mindennapossá vált.

A szocialisták által vezetett spanyol kormány, a nyílt levéllel egyidőben, bejelentette, hogy megreformálja a 2015-ben elfogadott törvényt, ami megakadályozta, olyan fegyveres csoportok dicsőítését, mint az ETA, és ami megtiltotta a monarchia és a vallás megsértését is.

Az új törvényjavaslat szerint nem járna börtönbüntetés a művészi, kulturális vagy szellemi tevékenységek során használt verbális túlzásokért, csak abban az esetben, ha a közrend kerül veszélybe, illetve erőszakra felbujtás történik. 

A héten kitört utcai erőszakot a spanyol politikai élet több szereplője határozottan elítélte, Carmen Calvo szocialista miniszterelnök helyettes úgy fogalmazott, hogy az védhetetlen. A miniszterelnök, Pedro Sánchez nem szólalt meg az ügyben. 

A kormánykoalíció kisebbik pártja, a keményen baloldali Podemos kedden kegyelmet kért a rapper számára. Pablo Echenique a párt parlamenti képviselője a tüntetők támogatásáról írt a twitteren. A Podemos vezetője Pablo Iglesias, aki szintén miniszterelnök-helyettes az eset kapcsán megkérdőjelezte a demokráciát Spanyolországban.

Hasél nincs egyedül

Pablo Hasél a legismertebb olyan személy, aki a véleménynyilvánítása miatt ténylegesen börtönbe került az utóbbi években, de az ő esete csak egy a sok közül, ami éles vitát váltott ki Spanyolországban. Számos előadóművészt és bloggert is megvádoltak már a terrorizmus dicsőítésével, amit olyan tágan értelmeznek, hogy bármely példa egy terrorcselekmény igazolására, még ha régen történt is elegendő ahhoz, hogy bűncselekménynek minősüljön.

2018-ban a Valtonyc néven ismert rapper menekült Belgiumba, azért, hogy elkerülje a három és fél éves börtönbüntetést, amit azután kapott, hogy bűnösnek találták politikus fenyegető, terrorizmust dicsőítő és a koronát sértő dalok online terjesztésének vádjában. A dalok ilyen szövegrészeket tartalmaztak: ...hadd legyenek úgy megrémülve, mint egy rendőr Baszkföldön.....a királynak egy kötéllel van randevúja a falu főterén....

A spanyol hatóságok kérték a rapper kiadatását, de Belgium visszautasította, arra hivatkozva, hogy a bűncselekmény amiért Valtonycot Spanyolországban elítélték, Belgiumban nem számít bűncselekménynek. 

A mostani esetre reagálva Valtonyc azt nyilatkozta, hogy szégyent és haragot érez, amikor azt látja, hogy így bánnak egy művésztársával, amikor az azt csinálja, amit egy művésznek csinálnia kell, vagyis provokál.

Rovatok