Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia mégsem vásárol orosz Szputnyik V vakcinát

2021. február 19., péntek 18:22 | aznap frissítve

Újabb konfliktus alakult ki a szlovák kormánykoalíción belül miközben az ország egészségügye romokban hever. A Paraméter szlovákiai magyar hírportál azt írja, hogy 

több mint 80 ezer emberre elegendő, azaz 160 ezer adag vakcinát

vehetett volna Szlovákia az oroszoktól, azonban a Za ľudí (Az Emberekért) nevezetű koalíciós párt ezt megvétózott. A miniszterelnökhelyettest is adó is adó párt nem ért egyet az orosz vakcina uniós engedély nélküli felhasználásával.

A kormányfő, Igor Matovič szerint ezzel a Za ľudí akadályozza a járvány elleni védekezést. A miniszterelnök állítása szerint kompromisszumos javaslatot terjesztettek a kormány elé, a vakcinát csak akkor használták volna, ha a szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal vagy az uniós Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi használatát.

A miniszterelnök pártja, Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) az orosz vakcina magyarországi engedélyezésével is érvelt a tárgyaláson, ami azonban vajmi kevéssé talált értő fülwekre a Za ľudí  köreiben.

Abból indulunk ki, hogy a vakcinát csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezheti, a magyarországi engedélyezésre való hivatkozás nem állja meg a helyét, az csak arra szolgál, hogy egy nem engedélyezett vakcinát használjunk Szlovákiában.

– nyilatkozta Veronika Remisová miniszterelnökhelyettes. Ő nem is hisz Igor Matovičnak az állítólag orosz vakcináról szóló felmérésében sem:

Kétlem, hogy a kérdést úgy tették fel, hogy: Beoltatná magát a nem regisztrált Szputnyik V vakcinával?

– firtatta a politikus.

Rovatok