Index Vakbarát Hírportál

A CEU hisz a terrorizmussal vádolt diákja ártatlanságában

2021. február 20., szombat 10:43

Tüntetést szerveztek péntek délelőttre a bécsi egyiptomi nagykövetség elé az Amnesty International Austria, valamint a CEU (Central European University – Közép-európai Egyetem) diákjai, követelve Ahmed Samir Santawy, az Egyiptomban fogva tartott CEU-s hallgató szabadon bocsátását.

Ahmed Samir Santawy lelkiismereti fogoly, akit pusztán a tudományos kutatásának témája miatt tartanak fogva, ezért azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni

– írta a Facebookon az Amnesty International Magyarország.

Az egyiptomi Ahmed Samir Santawyt a CEU rektora, Michael Ignatieff, valamint az Amnesty International közleménye szerint február elsején Kairóban letartóztatták, és többszöri átszállítás után február 6-án az Állambiztonsági Főügyészség (SSSP) irodájába vitték.

Ez idő alatt sem az ügyvédje, sem a családja nem tudhatott a hollétéről. Ügyvédje később – miután beszélhetett védencével – elmondta, hogy Santawyt súlyosan bántalmazták.

Az ügy előzménye, hogy már január 23-án maszkos, felfegyverzett rendőrök törtek be Santawy családjának otthonába, ő akkor nem volt otthon. Miután lefoglalták a ház biztonsági kameráinak felvételeit, utasították a férfit, jelenjen meg a Nemzetbiztonsági Hatóság (NSA) irodájában – innen indultak az elmúlt hetek eseményei.

Az Amnesty International tájékoztatása szerint Santawy 2019-ben még Budapesten kezdte meg antropológiai tanulmányait a CEU-n, ebben a tanévben pedig már Bécsben végzi a mesterképzést. Kutatási témája a nők jogai és a reproduktív jogok egyiptomi helyzete.

Amióta a CEU-n tanul, a jogvédő szervezet szerint minden egyes hazatérésekor megállították a kairói repülőtéren, hogy kikérdezzék az utazása céljáról.

Az Amnesty International szerint Santawyt meggyanúsították, hogy köze van a „Január 25-i Forradalmárok” nevű, egyiptomi jogsértéseket bíráló Facebook-oldalhoz, ám ő ezt tagadta. Az oldal neve egyébként a 2011 januárjában kezdődött megmozdulásokra utal, amelyek a közel harminc évig hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök megbuktatásához vezettek.

Az Amnesty International úgy értékeli, a hallgatót tudományos kutatásának témája miatt tartják fogva, a nemzeti és a nemzetközi jogszabályokkal ellentétesen.

A szervezet azt is írta, Santawyt fogva tartása alatt tudományos kutatásairól és közösségi médiás tevékenységéről, az abortusz és az iszlám kapcsolatáról kérdezték. Mindezt úgy, hogy bekötötték a szemét, és durván megverték.

Az Amnesty közleményében az áll, hogy a hallgató egészségi állapota is kérdéses, hiszen a rossz higiéniájú, túlzsúfolt egyiptomi börtönökben gyorsan terjed a koronavírus.

A CEU és az Amnesty International is kifogásolta, hogy az egyiptomi jogszabályokkal ellentétes módon nem tájékoztatták Santawyt a fogva tartása okairól, illetve nem tették lehetővé, hogy kapcsolatba lépjen az ügyvédjével és a családjával.

Február 6-án az Állambiztonsági Főügyészség hivatalosan is megvádolta, hogy terrorszervezet tagja, „szándékosan álhíreket, hamis adatokat terjeszt”. A CEU tájékoztatása szerint előzetes letartóztatását szerdán újabb tizenöt nappal meghosszabbították.

Csütörtöki közleményében a CEU rektora elítélte, hogy megtagadják az egyetem hallgatójától a tisztességes tárgyaláshoz való jogot, és Santawy azonnali szabadon bocsátását sürgette.

Nincs semmilyen bizonyíték, ami alátámasztaná a hallgatónkkal szemben megfogalmazott vádakat

– írta.

Michael Ignatieff megköszönte az amerikai és az osztrák kormány közbenjárását Santawy ügyében. Az európai hatóságok segítségét is kérte, továbbá jelezte, a CEU már felhívta az ügyre az ENSZ, valamint illetékes uniós szervek figyelmét is.

Az Amnesty International hétfőn levélben fordult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, valamint Egyiptom budapesti nagykövetéhez. Szijjártót arra kérték, „járjon közben a koholt vádak alapján bebörtönzött” CEU-s diák ügyében. A jogvédő szervezet petíciót is indított Santawy érdekében.

Rovatok