Index Vakbarát Hírportál

Kínának való kémkedéssel vádolnak négy nyugalmazott tajvani hírszerző tisztet

2021. február 20., szombat 13:15

Kína javára történt kémkedéssel vádolnak négy tajvani nyugalmazott hírszerzőtisztet, közöttük egy tábornokot, jelentette be a tajpeji járási ügyészség szombaton. Azzal vádolják őket, hogy 2012-től kezdődően kémhálózatot szerveztek, amelynek 

feladata bizalmas információk gyűjtése volt Kína javára.

Kína és Tajvan azóta áll ellenséges viszonyban egymással és kémkedik egymás ellen, hogy a nacionalista hadsereg Tajvanra menekült, és ott 1949-ben saját kormányt alakított, miután vesztett a kelet-kínai kommunistákkal vívott polgárháborúban.

A pekingi vezetés kínai tartománynak tekinti a szigetet, amelyet gyakran hangoztatott szándéka szerint szükség esetén akár erővel is kész újraegyesíteni az országgal.

Az ügyészek szerint két nyugalmazott ezredes mutatta be több kollégáját – közöttük az egyik vádlottat, Jueh dandártábonokot – egy kínai nemzetbiztonsági vezetőnek. Jueh tábornok pénzt, ajándékokat és ingyenes kínai és makaói utazásokat kapott, cserébe más tiszteknek a kémhálózatba való beszervezésen is dolgozott.

Peking növelte a politikai és a katonai nyomást Tajpejen 2016 óta, amikor ott Caj Jing-ven került hatalomra. Caj pártja hagyományosan a sziget függetlenségének hivatalos kikiáltását támogatja.

Rovatok